MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, "Asıl borçlu hakkında icra işlemi sonuçlanmadan kefilden borcun ifasının istenmemesi” için kanun teklifi verdi.

Meclis Başkanlığı’na sunulan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da değişiklik öngören teklifin gerekçesinde son yıllarda uygulanan yanlış ekonomik politikalar sonucu vatandaşların bankalara, esnaf kefalet ve tarım kredi kooperatiflerine büyük oranlarda borçlandığı kaydedildi.

Haziran 2009 itibariyle tüketicilerin bankalara olan borçlarının 110 milyar TL’nin üzerine çıktığı belirtilen kanun teklifinde bankalar ve kredi veren kuruluşların, asıl borçlu borcunu aksattığı takdirde, diğer kanuni yolları denemeden hemen kefile müracaat ettiği ifade edildi. Bu nedenle birbirine kefil olacak kadar güvenen, iyi dost olan kişiler arasında kavgalar çıktığı, hatta cinayetler işlendiği vurgulanan kanun teklifinde Tüketici Kanunu’nun 10’ncu maddesinde ‘Tüketici kredisinin teminatı olarak şahsi teminat verildiği hallerde, kredi veren, asıl borçluya başvurmadan, kefilden borcun ifasını isteyemez’ ibaresinin yer aldığı ancak bu ibarenin sadece başvuru ile sınırlı kaldığı için bankalara engel olamadığı kaydedildi. Teklifte, Tüketici Kanunu’nun 10’ncu maddesindeki ‘yaptırımsız’ ibaresinin kaldırılması ve eklenen yeni bir madde ile de tüketici, ticari, zirai, esnaf ve benzeri kaynaklı kefaletlerden doğal borçlarda, asıl borçlu hakkında icra işlemi sonuçlanmadan kefilden borcun ifasının istenemeyeceğinin hüküm altına alınması öngörüldü.(ANKA)
(EG/ÖMR)