1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 95. maddesi, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 253, 254 ve 255. maddeleri ile Ceza Muhakemesi Kanununa Göre Uzlaştırmanın Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanan Yönerge ile Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında düzenlenen uzlaşma kurumunun uygulanmasına ilişkin usullerin uygulanmasında birlik ve düzenin sağlanması amaçlanıyor. Bu çerçevede yönerge İstanbul Barosu Uzlaşma Servisinin kuruluş, çalışma şekil, amaç ve görevlerini; Uzlaşma çalışma bölgelerinin oluşturulması ve şeklini: bu çalışma bölgelerinde görev alacak uzlaştırmacıların tespiti, eğitim ve bilgilendirilmesi, çalışma ilkeleri, görevlendirme ve değerlendirme usullerini kapsıyor.

CMK Uygulama Merkezi bünyesinde oluşturulan Uzlaşma Servisi resmi tatil günleri de dâhil olmak üzere 24 saat süre ile uzlaştırmacı avukat görevlendirme hizmeti vermektedir. Uzlaşma Servisi, adalet sistemi içerisinde bağımsız bir kuruluş olarak çalışmaktadır.

Baro, uzlaştırmacı avukat görevlendirmelerini, her çalışma bölgesi için ayrı ayrı hazırlanmış görev listelerine göre eşit dağıtım ilkesi çerçevesinde yerine getirmektedir. Bu görevlendirmede, uzlaştırma alanındaki eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına katılmış olanlarına öncelik verilmektedir.

Yönerge ile ayrıca, Uzlaştırmacı Sicili, Uzlaştırmacı Eğitimi, Çalışma Bölgeleri, Uzlaştırmacı Atama İşlemleri, Görevin Reddi, Denetim ve Yaptırım konularında düzenlemeler getiriyor.


istanbulbarosu.org.tr