HABERTÜRK / Sibel HÜRTAŞ

ADALET Bakanı Sadullah Ergin’in, “Caydırıcı cezalar getirilecek” diyerek duyurduğu yasadışı dinlemelere ilişkin yeni düzenlemenin en büyük özelliği çift seçenekli soruşturma seçeneği.
Mevcut düzenlemede soruşturma açılması şikâyete bağlı. Yeni düzenlemeye göre savcılık, yasadışı dinleme için res’en harekete geçerek soruşturma açabilecek. Soruşturmayı başlattıktan sonra yasadışı dinlenen kişiyi çağıracak ve şikâyetçi olup olmadığını soracak. Yeni düzenlemeyle dinlendiği için mağdur olan kişinin, dosyaya girmesini istemediği ya da herhangi bir şekilde duyulmasını istemediği telefon konuşmaları nedeniyle bir kez daha mağdur olmasının önüne geçilecek. Savcılık, “şikâyetçiyim” denilmesinin ardından soruşturmasına devam edecek.
Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kişilere yönelik 1 ila 3 yıl arası hapis ve para cezaları da artırılacak.

Yasadışı dinlemeler Türk Ceza Yasası’nın 139. Maddesi’nde “Kişisel verilerin kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme ve verileri yok etmeme hariç, bu bölümde yer alan suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır” şeklinde yer alıyor.