Sırasıyla 1947, 1963 ve 1983 yıllarında çıkarılan Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunlarından sonra yeni yürürlüğe girecek olan Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu 83 madde ve 6 geçici maddeden oluşmaktadır.

Kanun; sendikal hakların ayrı, toplu pazarlık, grev ve lokavt haklarının ayrı bir yasa ile düzenlenmesine son vererek toplu iş hukuku ile ilgili tüm mevzuatı tek çatı altında toplamıştır. Kanunla getirilen yenilikleri 10 kısa başlık altında özetle şöyle sıralayabiliriz;
 
1. Sendika kuruculuğunda Türkçe okur-yazar ve Türk vatandaşı olma koşulu
 
çıkarılarak sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmıştır. Böylece ILO sözleşmelerine de uyum sağlanmıştır.
 
2. Kanun ile dünya uygulamaları dikkate alınarak 28 olan işkolu sayısı 20’ye çıkarılmıştır. 

3. Sendikaya üyelik ve üyelikten çekilme işlemleri basitleştirilmiş, notere başvurma şartı kaldırılmıştır. Bu işlemlerin artık daha kolay, basit ve ekonomik bir yöntem olan e-devlet kapsısı üzerinden gerçekleştirilmesi sağlanmıştır.
 
4. Sendika Üyeliği ve Üyeliğin Kazanılması yaşı 16’ dan, 15‘e indirilmiştir.
 
Böylece 4857 sayılı İş Kanununda yer alan asgari çalışma yaşı ile paralellik
 
5. Aynı işkolunda ve aynı zamanda farklı işyerlerinde çalışan işçilerin birden çok sendikaya üye olabilmesine imkân sağlanmıştır. (Kısmi süreli çalışanlar için)
 
6.Yöneticileri bireysel olarak, işledikleri suçlardan sorumlu olmaları düzenlenerek, sendikaların olumsuz etkilenmesi ve kapatılması önlenmiştir.
 
7. Anayasa değişikliği ile mevzuatımızda ilk defa yer alacak olan çerçeve sözleşmelere imkân tanınmıştır. Ayrıca, uygulamada yer alan grup toplu iş sözleşmesinin tanımı da ilk kez düzenlenmiştir.
 
8. Sendikaların toplu sözleşme yapabilmesi için var olan %10’luk işkolu barajı %3’e indirilmiş ve geçiş süreleri düzenlenerek sendikaların bu sürece uyum sağlamaları kolaylaştırılmıştır.
 
9. Grev ve lokavt yasakları temel kamu hizmetleri ile sınırlandırılmıştır.
 
10. Siyasi amaçlı grev, genel grev ve dayanışma grevi ile işyeri işgali, işi yavaşlatma, verimi düşürme gibi bazı grev ve grev benzeri eylemleri yasaklayan hüküm kaldırılmıştır.



sgkrehberi.com