Yeni Yasa Taslağı Önerisi 

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), yeni yasa ile birlikte YÖK'ü yeniden yapılandırma çalışmalarını sürdürürken, yeni yasa tasarısında bulunan bazı satırbaşları dikkatlerden kaçmadı. Yeni YÖK yasa tasarısını, kamuoyunun eleştiri ve önerilerine sunan Yüksek Öğretim Kurumu'nun aldığı kararlar arasında en dikkat çeken kısım ise Rektörlük Seçimleri ile alakalı maddede yapılan radikal değişiklikler oldu.

TIPÇI REKTÖR DEVRİ SONA MI ERİYOR?

Yeni YÖK taslağında yer alan maddeye göre, üniversitelerde rektörlerin aynı bilim dalından üst üste iki defa rektör seçilmesi ihtimali ortadan kalkıyor.
Ayrıca rektörlük seçimlerinde adayları belirleyecek olan "Rektör Adaylarını Belirleme Komisyonu" kurulacak. Böylece üniversitelerin rektörlük koltuğunda oturan ve tıp alanında faaliyet gösteren kişilerin hegomonyasına son verilerek diğer alanlarda faaliyet gösteren kişilere de rektör olma şansı doğacak.
Yeni YÖK taslağında yer alan bir diğer maddede ise, profesör olabilmek için bekleme süresinin 3 yıla ineceği yer alıyor. Fakat bu konuya da farklı bir kısas getirilerek 5 yıl "ilgili bilim alanında çalışmış olmak" şartı aranacak.

POST-DOC KADROSU AÇILIYOR

Tasarıda yer alan bir diğer dikkat çekici madde ise, doçent olmak isteyen kişilere doktora yaptıktan sonra 5 yıllık beklemek şartı getirilmesi oldu. Ayrıca doktora sonrası fakat Yrd. Doç öncesi bir kadro getiriliyor. "Doktora sonrası araştırmacı" adı altında açılacak kadronun kısa adı ise POST-DOC olacak. Böylelikle Yrd. Doç. olabilmek için 2 yıl beklemesi gereken kişi bu süre zarfında başka bir ünvan adı altında hizmet vermeye devam edebilecek. Bunun yanı sıra doçentlik sınavı için yabancı dil puanları da yükseltilecek. Bundan sonra Doçentlik sınavını kazanabilmek için en az 90 ve üzeri puan almak gerekecek. Ancak alan şartı aranmayacak.Tasarıda dikkat çeken son konu ise üniversitelerde ki Araştırma görevlilerini ilgilendiriyor. Tasarıya göre Araştırma Görevlileri atandıktan sonra 10 yıl içerisinde doktor olmazlarsa üniversite ile ilişkileri kesilecek. 
Ayrıca bundan sonra Devlet Yükseköğretim Kurumlarının tüm öğretim elemanı atama ilanları kurumun internet sitesi üzerinden yapılacak.(hukukihaber.net)