Bilindiği üzere, adresinde bulunmayan veya sermayesini anonim şirketlerde 50.000,00 limited şirketlerde ise 10.000,00 TL çıkarmayan şirketler ilgili Kanun Hükmünde Kararname gereğince münfesih duruma düşmüş bulunmaktadır. 6552 sayılı Kanunun 133. Maddesi ile 6102 sayılı Kanunun Geçici 7. Maddesine bir hüküm eklenmiş olup, bu hükme göre 01.07.2015 tarihine kadar münfesih durumda olan anonim ve limited şirketler için Ticaret Sicilinden kayıt silinecektir. Münfesih duruma düşen şirket hukuk aleminde artık tasfiyesi gerekli olup, hiçbir hukuksal işlemlerini sürdüremez. 1 Temmuz 2015 tarihine kadar sermayesini yasal limitlere artırmayan şirketler 6102 sayılı TTK’nın geçici 7. Maddesine göre münfesih sayılarak, ticaret sicilinden kayıtları silinmektedir. [1]

TİCARET SİCİLİNDE KAYDI SİLİNEN ŞİRKETLERİ BEKLEYEN RİSKLER NELER OLABİLİR?

Ticaret Sicilinde kaydı silinen şirketler açısından herhangi bir işlem yapılamayacağı için aşağıdaki durumlar ortaya çıkacaktır;

1. Şirket hukuk aleminde mevcut olmadığı için imza sirküleri olmayacaktır.

2. Şirket yasal haklarını takip edemez hale gelecektir.

3. Şirketin aktifinde mevcut menkul ve gayrimenkuller tasarruf edilemez duruma gelecektir.

4. Araçlar satılamaz, teknik ve fenni muayene yaptırılamaz. Dolayısıyla vizesiz duruma düşer.

5. Gayrimenkuller satılamaz.

6. Yat, kotra, gemi vs. deniz araçları kullanılamaz, satılamaz, vize işlemleri yaptırılamaz.

7. Şirketin aktifinde mevcut gayrimenkuller için belediyeden yapı kullanma izni vs. alınamaz. Çünkü belediyeler şirketin aktif olduğuna ilişkin ticaret sicilden faaliyet belgesi talep etmektedir. Dolayısıyla söz konusu gayrimenkuller ile ilgili satma, kiralama, imar barışından faydalanmak gibi işlemler aksayabilir.

8. Şirketin bankalara mevcut mevduatları kullanılamaz hale gelecektir.

9. Münfesih şirketin ortakları mevcut değilse veya vefat etmiş iseler varisleri ise mirası reddetmiş durumda iseler şirketin aktifindeki gayrimenkul hazineye intikal edecektir.

SONUÇ

Münfesih duruma düşen söz konusu şirketler açısından vergi dairesi 2017/1 sayılı İç Genelgeye göre bu şirketlerin vergi kaydını kapatmayarak her ay düzenli KDV, Muhtasar, geçici vergi vs. beyannamelerini talep etmektedir. Ticaret Sicilinde kaydı münfesihlik nedeni ile kapalı gözüken bu şirketler sorun yaratmaktadır. Bunlarla ilgili acilen Ticaret bakanlığı bir çözüm getirmesi lazımdır. Öte yandan, söz konusu şirketlerin mevcut ortakları Asliye Ticaret Mahkemesine başvurarak, ihya davası açması gerekir.

-----------------

[1] (Bkz: ALPASLAN N.Gaye, Vergi İhtilafları ile ilgili Makale, Yorum ve İncelemeler, Kanyılmaz Matbaası, İzmir-2015, S:9)