Naim Süleymanoğlu (Naum Sulejmanow) Kimdir?

23 Ocak 1967'de Türk nüfusun Bulgaristan'da yoğun olduğu Ahatlı, Mestanlı'da Türk kökenli bir maden işçisinin oğlu olarak dünyaya gelen Naim Süleymanoğlu, 10 yaşında haltere başladı. İlk olarak güreş ve futbola ilgi duysa da, vücut yapısı incelenerek haltere yönlendirildi.

1982'de Brezilya'da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası'nda hafif siklette dünya rekoru kırdı. İlk dünya rekorunu kırdığında 15 yaşında olan Süleymanoğlu, başarılı kariyerinin ilk ipuçlarını da burada verdi.

Ancak Naim Süleymanoğlu, dönemin Bulgaristan Devlet Başkanı Todor Jivkov'un, Türk kökenlilere yaptığı asimilasyon politikasından rahatsızdı. Bulgaristan'daki baskılardan kurtulmak ve Türkiye adına müsabakalara katılmak için 1986 yılında Melbourne'de düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nın ardından buradaki Türkiye Büyükelçiliği'ne sığınarak Türkiye'ye iltica etti.

Naim Süleymanoğlu, dönemin başbakanı Turgut Özal, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Dışişleri Bakanlığı'nın gizli operasyonuyla Türkiye'ye getirildi.

Naim Süleymanoğlu’nun Türk Vatandaşlığına Alınması

T.C. Resmî Gazete

Sayı: 19312

15 Aralık 1986 Pazartesi

Bakanlar Kurulu Kararı Karar Sayısı : 86/11283 Süleyman oğlu 1967 Kırcaali doğumlu Naim Süleymanoğlu ile Muhtar oğlu 1959 Tebriz doğumlu Cavit Tebrizli'nin Türk vatandaşlığına alınmaları; İçişleri Bakanlığı'nın 14/12/1986 tarihli ve 1918 (1986) sayılı yazısı üzerine, 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7 nci maddesinin (c) bendine göre, Bakanlar Kurulu'nca 14/12/1986 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Kenan EVREN

Cumhurbaşkanı

403 Sayılı Türk Vatandaşlığı Hakkında Kanun (Mülga)

B) İstisnai vatandaşlığa alınma

Madde 7-

Aşağıdaki hallerde 6 ncı maddenin (b) ve (c) bentlerindeki şartlar aranmaksızın yabancılar, istekleri üzerine, İçişleri Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulu karariyle Türk vatandaşlığına alınabilirler.

a) Türk vatandaşlığını herhangi bir şekilde kaybetmiş olanların sonradan doğmuş reşit çocukları,

b) Bir Türk vatandaşı ile evli olanlarla, bunların reşit çocukları,

c) Türk soyundan olanlarla, eşleri ve reşit çocukları,

ç) Bir Türk vatandaşı ile evlenme karariyle Türkiye'de yerleşmiş olanlar,

d) Türkiye'ye sanayi tesisleri getiren sosyal, ekonomik alanlarda veya bilim, teknik veyahut sanat alanlarında olağanüstü hizmeti geçmiş veya hizmeti geçeceği düşünülen kimseler,

e) Vatandaşlığa alınması Bakanlar Kurulunca zaruri görülenler.

Yasal Düzenlemeler

A-) Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik

Sonradan kazanılan vatandaşlık

Madde 13- (1) Türk vatandaşlığının sonradan kazanılması, yetkili makam kararı veya evlat edinilme ya da seçme hakkının kullanılması ile mümkündür.

Yetkili makam kararıyla vatandaşlığın kazanılması

Madde 14- (1) Yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığının kazanılması aşağıdaki yollarla olur:

a) Türk vatandaşlığının genel olarak kazanılması

B-) 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu

Yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığının kazanılmasının geçerliliği ve sonuçları

Madde 20- (1) Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin kararlar, karar tarihinden itibaren hüküm ifade eder.

(2) Yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığının kazanılması eşin vatandaşlığına tesir etmez. Ana veya babanın velayeti kendisinde bulunan çocukları, diğer eşin muvafakat etmesi halinde Türk vatandaşlığını kazanır. Muvafakat verilmemesi halinde ana veya babanın mutad meskeninin bulunduğu ülkedeki hâkim kararına göre işlem yapılır. Türk vatandaşlığını birlikte kazanan ana ve babanın çocukları da Türk vatandaşlığını kazanır.

(3) Ana veya babanın Türk vatandaşlığını kazandığı tarihte kendileri ile birlikte işlem görmeyen çocukları, ergin olduktan sonra Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvurdukları takdirde haklarında 11 inci madde hükümleri uygulanır.

Hukuki Değerlendirme

Naim Süleymanoğlu, 2017 yılında geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybetmiştir. Ölümünün ardından Japonya'da yaşayan Sekai Mori, mahkemeye başvurarak babalık davası açmıştır. 1991 yılında Türkiye'de dünyaya geldiğini ve ünlü haltercinin babası olduğunu iddia etmiştir.

Mahkeme DNA testi yapılmasına karar vermiş, ünlü haltercinin mezarından alınan DNA örnekleri ile Sekai Mori'den alınan örnekler uyumlu çıkmıştır.

Mahkeme, Sekai Mori'nin, Naim Süleymanoğlu'nun kızı olduğuna hükmetmiştir.

Sekai Mori'nin, Naim Süleymanoğlu'nun nüfus kütüğüne geçirilmesi talebi reddedilmiştir çünkü istisnai bir engelle karşılaşılmıştır. Naim Süleymanoğlu da sonradan Türk vatandaşı olmuştur ve nüfusa kaydı istenen Sekai Mori 18 yaşından büyüktür. Bu nedenlerle Mori'nin, nüfus kaydı Naim Süleymanoğlu'nun üzerine yapılamamaktadır.

Şöyle ki;

Naim Süleymanoğlu, İçişleri Bakanlığı'nın 14/12/1986 tarihli ve 1918 (1986) sayılı yazısı üzerine, 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7 nci maddesinin (c) bendine göre, Bakanlar Kurulu'nca 14/12/1986 tarihinde alınan kararla (yetkili makam kararı ile) birlikte Türk vatandaşlığına alınmıştır.

5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu

Yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığının kazanılmasının geçerliliği ve sonuçları

Madde 20- (3) Ana veya babanın Türk vatandaşlığını kazandığı tarihte kendileri ile birlikte işlem görmeyen çocukları, ergin olduktan sonra Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvurdukları takdirde haklarında 11 inci madde hükümleri uygulanır.

Sonuç

Sekai Mori, aşağıdaki şartları taşıması durumunda T.C. vatandaşı olabilecektir;

5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu

Madde 11- (1) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarda;

a) Kendi millî kanununa, vatansız ise Türk kanunlarına göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak,

b) Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye'de kesintisiz beş yıl ikamet etmek,

c) Türkiye'de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmek,

ç) Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak,

d) İyi ahlak sahibi olmak,

e) Yeteri kadar Türkçe konuşabilmek,

f) Türkiye'de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak,

g) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak,

Şartları aranır.

(2) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarda, yukarıda sayılan şartlarla birlikte, taşıdıkları devlet vatandaşlığından çıkma şartı da aranabilir. Bu takdirin kullanılmasına ilişkin esasların tespiti Bakanlar Kurulunun yetkisindedir.

Ya da;

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, istisna yoluyla bu kaydın yapılmasına izin vermesi yoluyla T.C. vatandaşı olabilecektir.

KAYNAKÇA

https://www.bbc.com/turkce/spor-42039678

https://www.superhaber.tv/sekai-morinin-talebine-nufus-mudurlugunden-ret-haber-215891

http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=3.5.2010139&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=T%C3%BCrk%20Vatanda%C5%9Fl%C4%B1%C4%9F%C4%B1%20Kanununun%20Uygulanmas%C4%B1na%20%C4%B0li%C5%9Fkin%20Y%C3%B6netmelik

https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5901.pdf