YENİ TTK İLE BERABER ÖLÜM VE YARALANMALARDA SİGORTA ŞİRKETİNE KARŞI AÇILACAK DESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNATI İLE BEDENSEL YARALANMALARDAN ÖTÜRÜ TAZMİNAT DAVALARINDA GÖREVLİ  MAHKEME SORUNU


Yeni Türk Ticaret Kanunun yürürlüğe girmesiyle beraber; asliye hukuk mahkemeleri ile asliye ticaret mahkemeleri arasındaki ilişki görev ilişkisi olmuştur. Bu nedenle görev kamu düzeni olmasından yargılamanın her aşamasında göz önünde bulundurulmalıdır.
 
Trafik kazasına bağlı meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı kazalar sonucu aracın trafik sigortasını düzenleyen sigorta şirketine açılacak davalarda görevli mahkeme hususu İstanbul’ da büyük bir sorun haline gelmişti. Asliye hukukta açılan davalarda mahkemeler görevsizlik kararı verip dosyayı asliye ticaret mahkemesine göndermekte, asliye ticaret mahkemeleri de direk kendisine açılan davalarda görevsizlik kararı verip dosyayı asliye hukuk mahkemesine göndermekte ya da kendisine görevsizlikle gelen dosyaları yargı yerinin belirlenmesi için uyuşmazlık mahkemesine göndermekteydi. Bu şekilde dosyaları ordan oraya giden avukatlar ve müvekkilleri yaklaşık 4-5 ay boyunca mağdur oldular.
 
01.07.2012 tarihine kadar trafik kazasında meydana gelen ölüm ve yaralanmalardan ötürü aracın trafik sigortasını düzenleyen sigorta şirketine karşı asliye hukuk mahkemesinde dava açılmaktaydı.  Ancak ne var ki 01.07.2012 tarihinde sonra açılacak davalarda görevli mahkeme asliye ticaret mahkemeleri oldu. Söz konusu Yargıtay 17. Hukuk Dairesine göre; Türk Ticaret Kanunun 4.maddesinde, bu kanundan doğan hukuk "davalarının" ticari dava sayıldığı, aynı kanunun 5.maddesinin 2.fıkrasında, bir yerde ticaret mahkemesi varsa asliye hukuk mahkemesinin vazifesi içinde bulunan ve bu kanunun 4.maddesi hükmünce ticari sayılan "davalara", ticaret mahkemesinde bakılacağı hususları düzenlenmiştir.

Türk Ticaret Kanunun 3.maddesinde,” Bu Kanunda düzenlenen hususlarla bir ticari işletmeyi ilgilendiren bütün işlem ve fiiller ticari işlerdendir.” düzenlenmiştir.
Türk Ticaret Kanunun 1483 ve devamı maddelerinde “zorunlu sorumluluk sigortalar”  düzenlenmiştir. Bir hukuki işlemin veya fiilin TTK'nın kapsamında kaldığının kabul edilmesi için yasanın amacı içerisinde yukarıda tanımları verilen bu kanunda düzenlenen hususlarla bir ticari işletmeyi ilgilendiren bir hukuki işlemin veya fiilin olması gerekir. 

Talebin trafik kazası nedeniyle maruz kalınan iş gücü kaybından kaynaklanan tazminat ile destekten yoksun kalma tazminatına ilişkin sigorta şirketinden tahsili istemine ilişkin davalarda, davanın, Türk Ticaret Kanunun 1483 vd. maddelerinde sayılan hususlardan olduğu ve bu durumda uyuşmazlığın Ticaret Mahkemesinde görülüp, sonuçlandırılması gerekmektedir.


KONU İLE İLGİLİ YARGITAY KARARLARI:
YARGITAY 17. HUKUK DAİRESİ, E. 2013/7969, K. 2013/10238, T. 28.6.2013; Davacı, yolcu olarak bulunduğu araç ile davalıya zorunlu mali mesuliyet sigortası ile sigortalı aracının karıştığı kaza nedeniyle işgücünü kısmen kaybettiğini belirterek, maddi tazminatın poliçe limiti ile sınırlı olmak üzere tahsilini talep etmiştir. Uyuşmazlık, zorunlu mali mesuliyet sigorta poliçesindeki miktarın ödenmesine ilişkin olup, zorunlu sigortanın 6102 Sayılı TTK.'nda düzenlenmesine ve aynı yasanın 4. maddesi uyarınca bu kanunda düzenlenen işlerden kaynaklanan hukuk davalarının ticari dava niteliğinde olduğunun kabul edilmesine göre, ticari dava niteliğindeki uyuşmazlığın Ticaret Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
 
YARGITAY, 17. HUKUK DAİRESİ, E. 2013/2580, K. 2013/4706, T. 2.4.2013; Dava, trafik kazası sonucu desteğin ölmesi sebebine dayalı tazminat istemine ilişkindir. Somut uyuşmazlıkta, dava konusu istem zorunlu mali mesuliyet sigortası sözleşmesine dayanmaktadır. Uyuşmazlık ticari dava niteliğinde olup çözümü Asliye Ticaret Mahkemesinin görev alanına girdiğinden yazılı şekilde mahkemece görevsizlik kararı verilmesi doğru görülmemiştir.
 
YARGITAY 17. HUKUK DAİRESİ, E. 2013/3377, K. 2013/4482, T. 28.3.2013; Dava, destekten yoksun kalma tazminatının istemine ilişkindir. Somut olayda, talebin trafik kazası nedeniyle maruz kalınan destekten yoksun kalma tazminatının sigorta şirketinden tahsili istemine ilişkin olduğu, davanın, Türk Ticaret Kanununda sayılan hususlardan olduğu anlaşıldığından uyuşmazlığın Asliye Ticaret Mahkemesi görevine girdiği dikkate alınarak davanın esasına girilerek tarafların delillerinin toplanması, iddia ve savunmalarının değerlendirilerek sonucuna göre karar verilmesi gerekir.
 
Yukarıda Yargıtay 17. Hukuk Dairesinin kararlarına göre söz konusu artık trafik kazasında sigorta şirketine gerek ölüm halinde gerekse de yaralanma halinde açılacak olan tazminat davalarında görevli mahkeme  asliye ticaret mahkemesidir.
 
Bu makale, sayın Av. Salih GÜLGELDİ tarafından www.hukukihaber.net sitesinde yayınlanması için kaleme alınmıştır. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısının tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısının bir bölümü, aktif link verilerek kullanılabilir. Yazarı ve kaynağı gösterilmeden kısmen ya da tamamen yayınlanması şahsi haklara ve fikri haklara aykırılık teşkil eder.