Bir çok kamu tesisleri, özel şirketlere yaptırılıyor ve bunlara para kazanma garantisi veriliyor.

Otoyol, köprüler ve tünellerde “araç  geçiş” garantisi. Havaalanı gibi ulaşım yerlerinde “yolcu” garantisi. Hastahanelerde “hasta” garantisi gibi. Geçsen de geçmesen, hasta olsan da olmasan da bu paraları ödüyorsun.

Üstelik bu yerlerin ücretleri çok yüksek. Örneğin İstanbul Osmangazi Köprüsünden İzmir otoyol geçişi 367.00 lira, uçakla gitsen daha ucuz. Bir diğer şaşırtıcı gerçek; garantili kazanç sağlayan bu yerlerin yapım ücreti, uzay yolculuğundan bile daha pahalı. Mars Gezegeni’ne gidişin maliyeti 2.8 milyar dolar iken, İzmir Otoyolu’nun maliyeti  11 milyar dolar. Yani özel şirketlere İzmir’e otoyol yaptırana kadar, Mars’a 4 kere gidip gelebilirsin.

Yetmedi, mücbir sebep yani beklenmeyen, olağanüstü hal durumlarında bu ücretlerde hiçbir ayarlama yapılmıyor. Salgın hastalık çıksa, geçiş ve kullanım yasakları gelse, bu hizmetler kullanılmasa bile yüksek ödemeleri yapıyorsun.

Bütün dünyayı saran salgın hastalık döneminde, işçilerin ücretlerinde bile ayarlama ve düşüş yapılırken, bu yerlerde hiçbir ayarlama yapılmıyor.

Sokağa çıkma yasağı, ulaşım yasakları konmasına rağmen, oto yollardan, köprülerden, geçmeyen araç ve yolcu ücretlerinin tamamı ödeniyor.

Oysa hukuk ve yasalara göre “mücbir sebep” denilen, beklenmeyen ve olağanüstü durumlarda bu ayarlamanın yapılması zorunludur.

Yasalara aykırı şekilde, haksız ve fazladan ödenen bu miktarlar için, bu ödemeleri alanlar kadar, ödemeleri yapanlar da sorumludur. Ödenen paralar, ödemeleri yapan ve alanlardan müşterek ve müteselsil olarak tahsil edilmeli, geri alınmalıdır.

Av.A.Erdem AKYÜZ