Gazeteciler Barış Pehlivan ve Murat Ağırel, bugün kesinleşen cezalarının infaz işlemleri için Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelmişlerdi. İnfaz Savcılığınca işlemleri tamamlanan iki gazeteci öğle saatlerinde polis eşliğinde Silivri Kapalı Cezaevine götürüldüler. Barış Pehlivan'ın avukatı Hüseyin Ersöz akşam saatlerinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada, iki gazetecinin serbest bırakıldığını duyurdu. 

Avukat Hüseyin Ersöz, “Ve özgürlük geldi. Hemen şimdi” ifadeleriyle gazeteciler Barış Pehlivan ve Murat Ağırel’in serbest bırakıldığını duyurdu.

Avukat Ersöz, kapalı cezaevinden açık cezaevine sevk edilen iki gazetecinin burada corona virüsü tedbirleri kapsamında tahliye edildiklerini belirtti.

Öte yandan, Ersöz, Pehlivan ve Ağırel ile olan fotoğrafını “Bu da özgürlük pozumuz” notuyla paylaştı.

"AVUKATLARIMIZ KESİNLEŞMENİN SAVCILIĞA GÖNDERİLDİĞİNİ BİLDİRDİ"

Sanıkların cezaları İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından 28 Ocak 2021'de onandı. Cezaların kesinleşmesinin ardından gazeteciler Barış Pehlivan ve Murat Ağırel sabah saatlerinde teslim olmak üzere Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gitti. Teslim olmadan önce açıklama yapan Murat Ağırel, "Dün avukatlarımız ağır ceza mahkemesinin cezayı kesinleştirdiğini ve İnfaz Savcılığı'na gönderildiğini bildirdi. İnfaz Savcılığı prosedür gereği bizim hakkımızda yakalama kararı çıkarıp, bizim hakkımızda müddetname hazırladıktan sonra cezaevine teslimimiz yapılması gerekiyor. Biz de savcılarımıza yardımcı olmak için 'Bize yakalama kararı çıkarmanıza gerek yok biz gelip teslim oluyoruz' dedik" şeklinde konuştu. Ağırel'in yanında olan CHP'li Ali Mahir Başarır da "Benim gerçekten bugün canım acıyor. Ben üzülüyorum. Çünkü ikisi de onuruyla, cesaretle yazan insanlar. İki arkadaşım bugün cezaevine girecek. Biz bunu kabul edemiyoruz" dedi.

"BİR DAKİKA DAHİ YATMAMAMIZ GEREKİYOR"

Adliyede buluşan Murat Ağırel ve Barış Pehlivan, avukatlarıyla ve destek olmak için gelen meslektaşlarıyla birlikte İnfaz Savcılığı'na geldiler. İşlemler öncesinde sorular üzerine Barış Pehlivan, "Gazetecilik yaptığımız için tekrar cezaevine giriyoruz. Bu karanlık günlerin geçeceğinden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Dönüp dolaşıp tarihin bizi haklı çıkardığını herkes görecek" dedi. Pehlivan, "Ne kadar daha yatacaksınız?" sorusuna, "Bir dakika dahi yatmamamız gerekiyor. İnfaz Kanunu gereği hemen serbest kalmamız gerekiyor, hatta cezaevine dahi girmememiz gerekiyor. İlgili arkadaşlar gereğini yapacak diye düşünüyorum" dedi. Murat Ağırel ise "Sadece susmayın korkmayın ve alışmayın. Bu yapılanların ve yapılmaya çalışanların gayesini biliyoruz. Yargılandığımız dava, sebep sonuçları, başka biz bu sebeplere boyun eğmeyeceğiz" dedi. İşlemleri tamamlanan gazeteciler Barış Pehlivan ve Murat Ağırel, daha sonra avukatları ve polis eşliğinde Silivri Kapalı Cezaevi'ne götürüldüler.
İnfaz işlemleri tamamlanan Murat Ağırel ve Barış Pehlivan Silivri Cezaevine götürüldüler

PEHLİVAN'IN AVUKATI: KAPALI CEZAEVİNDE HİÇBİR ŞEKİLDE KALMAMALARI LAZIM

Barış Pehlivan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, gazetecilerin infaz sürecine ilişkin "İnfaz Savcılığı şimdi kapalı ceza infaz kurumuna sevk işlemlerini gerçekleştirecek. Kapalı cezaevinde normalde hiçbir şekilde kalmamaları lazım. Arkasından açık cezaevine sevkleri yapılacak. Açık cezaevinden kovid izinleri kapsamında aynı gün içerisinde tahliye edilmeleri gerekiyor. Bu izinler gittikten sonra tekrar cezaevine gidip teslim olacaklar. Denetimli serbestliğin uygulanması İçin İnfaz Hakimliğine bir yazı yazılacak. Böylelikle denetimli serbestlik uygulanacak" dedi.

Ceza infaz savcılığının yakalama kararı çıkarmasını beklemeden bizzat kendileri teslim olmak için başvuruda bulunan gazeteciler Barış Pehlivan ve Murat Ağırel  cezaevine gitmeden Odatv’ye konuştu. 

BU GÜNLER GEÇECEK

Barış Pehlivan, “Sadece gazetecilik yaptığım için AKP döneminde üçüncü kez cezaevine giriyorum. Bu kara günler de geçecek” dedi. 

SUSMAYACAĞIZ

Murat Ağırel ise “Ceza infaz savcılığı yakalama kararı çıkarmadan biz kendimiz teslim oluyoruz. Gazeteciler kaçmaz. Ne kadar sürede denetimli serbestliği işleme koyacaklarını bilmiyoruz, bunu hep birlikte göreceğiz. Gazetecilerin cezalandırılmaya çalışıldığı bir süreç var. Susmayacağız, korkmayacağız, alışmayacağız” açıklamasında bulundu.