Şemsettin Koçbay, İzmir Bornova 57. Topçu Er Eğitim Tugay Komutanlığı’nda vatani görevini yaparken tifoya yakalandı. Koçbay, İzmir Askeri Hastanesi’nde, 30 Ocak 1970 tarihinde hayatını kaybetti. Koçbay’ın eşi Nuray Koçbay, kocasının vazife malulü sayılarak, kendisine vazife malullüğü aylığı bağlanması için 2018 yılında SGK’ya başvurdu. SGK, ‘vazife malullüğüne ilişkin hükümlerin uygulanmasının mümkün olmadığı’ gerekçesiyle başvuruyu reddetti. Koçbay da avukatı İsmail Kılıç aracılığıyla Ankara 9. İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

GÜNÜN ŞARTLARI DİKKATE ALINDI

İdare Mahkemesi, davayı, vazife malullüğüne sebep olduğu ileri sürülen tifo hastalığının askerlik görevinin neden ve etkisinde bulunduğuna dair belge ortaya konulmadığı gerekçesiyle reddetti.

Avukat Kılıç, kararı istinafa taşıdı. İstinaf başvurusunu inceleyen Ankara Bölge İdare Mahkemesi 11. İdari Dava Dairesi, 29 Nisan 2022 tarihinde, yerel mahkemenin kararını kaldırarak, 52 yıl sonra er Şemsettin Koçbay’ın vazife malulü sayılmasına ‘kesin olarak’ karar verdi.

Kararın gerekçesinde, “Davacının eşinin, askerlik vazifesi esnasında tifo hastalığına yakalanarak vefat etmesinde bahsi geçen ölüm nedeni bakteriyle bir enfeksiyon hastalığı olan tifo olup, bu hastalığın bulaşma yolları, ölüm tarihi ve askeri ortam ile günün koşulları dikkate alındığında askerlik görevinin sebep ve etkisinin bulunduğunun kabulü gerekir” denildi.

72 YAŞINDAKİ EŞE MAAŞ BAĞLANACAK

Şehit Aileleri Federasyonu Hukuk Müşaviri İsmail Kılıç, müvekkil Nuray Koçbay’ın şu anda 72 yaşında olduğunu, eşinin 52 yıl sonra vazife malulü sayılabildiğine dikkat çekerek, “Bunca yıl, yaşanılan bir çok mağduriyetin ardından gelen bu karar, kısmen de olsa sevindiricidir. Müvekkile 52 yıl sonra maaş bağlanacaktır. Söz konusu karar, bu tür davalarda verilen en eski karar niteliğini taşıyor. Karar kesin olması nedeniyle de emsal karar olarak sayılmaktadır” dedi. (Mesut Hasan Benli / Hürriyet)