Tekirdağ’ın küçük bir beldesinde yaşayan ve kuru öksürük ile nefes darlığı şikayetleriyle İstanbul’daki bir devlet hastanesine başvuran İbrahim A., ileri düzeyde nefes darlığı hastalığı olan “Sarkoidas” şüphesiyle 38 gün hastanede yattı. Sigara paketleri üzerinde hastanede yoğun bakımda kendisinden habersiz şekilde çekilen fotoğrafının sigara paketleri üzerinde yer aldığını kaydeden İbrahim A. dünyaca ünlü 5 sigara firmasına 302 bin liralık tazminat davası açtı.

Yaklaşık 7 yıl önce İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne dava açan İbrahim A., “Sigaraların toplatılması ile 2 bin lira maddi ve 300 bin lira manevi olmak üzere toplamda 302 bin liralık tazminat davası açtı.

Yapılan yargılamada sigara firmalarının avukatı dosyaya sunduğu dilekçede “Fotoğraftaki kişi İbrahim A. değildir. Fotoğraf 2005’te çekilmiştir. Davacı hastanede 17-23 Haziran 2009’da tedavi gördüğünü belirtmiştir. Dava reddedilsin” dedi.

Davayı karara bağlayan mahkeme davanın reddine karar verdi.

Mahkeme gerekçeli kararında, “İbrahim A. ile sigara paketi üzerindeki fotoğraf benzerlik gösterse de o değildir. TAPDK’nın yazısında davaya konu fotoğrafın AB Komisyonu tarafından yayımlanan kaynak listedeki fotoğraflar arasından seçildiği belirtilmiştir. Bilirkişi incelemesinde fotoğrafın çok az derecede davacıya benzediği açıklanmış ancak sigara paketi üzerindeki fotoğrafla aynı kişi olduğu bilimsel olarak tespit edilememiştir. Davacının hastanede yattığı zamansal olarak imkansızlığıyla da anlaşıldığından davanın reddine karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi. (İHA)