CERN’de gerçekleştirilen evrenin oluşumu projesinde görevli İtalyan bilim insanı Fabio Mario Farina Eylül 2008’de İstanbul'a geldi. Arkadaşlarıyla birlikte 28 Eylül'de Topkapı Sarayı Müzesi’ne gittiği sırada hızı saatte 74 kilometreye ulaşan bir fırtına çıktı.

Fırtınanın etkisiyle müze bahçesinde bulunan çınar ağaçlarından birinden kopan 5 metre uzunluğunda 150 kilo ağırlığından bir dal Farina’nın başına ve sırtına düştü.

KAZADAN SONRA MÜZEYE GİRİŞ ÇIKIŞLAR DURDU

Yerde kanlar içinde kalan İtalyan bilim insanı bir ambulansla hastaneye kaldırıldı. Kazanın ardından müze yönetimi sarayı bir süre ziyarete kapattı. Ağır yaralanan Farina’nın belinden aşağısı felç kaldı. Tekerlekli sandalyeye mahkum kalan genç bilim insanı, bir daha çocuk sahibi olamayacağını öğrenirken işinden de oldu.

Fabio Mario Farina ile annesi Maria Razzabani ve babası Ennio Arselmo  İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na toplam 48 milyon 500 bin TL’lik tazminat davası açtı.

“BAKIN HALİME”

Fabio Mario Farina katıldığı duruşmada mahkeme heyetine, “Bir işim vardı. 27 yaşındaydım. Sevgilim vardı. Hayat doluydum. Şimdi bakın halime” dedi.

BAKANLIK HİZMET KUSURU YOK DEDİ

Bakanlık müzenin avlu ve bahçelerinin bakımı ve ağaçların budanması işinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nce budama mevsimlerinde düzenli olarak yapıldığını belirtti. Olay günü düşen dalın 150 kilo ve çürümüş olmadığını aksine sağlıklı bir ağaç dalı olduğunu ileri süren bakanlık yaşanan olayda hizmet kusuru bulunmadığını belirterek davanın reddini istedi.

BAKANLIK KUSURLU BULUNDU

Yaklaşık 15 yıl süren yargılamada mahkeme idarenin kusurlu olduğuna kanaat getirdi. Mahkeme kararında “Topkapı Sarayı’nın yapısı, tarihi ve bahçesinde asırlık çınar ağaçları bulunduğu göz önüne alındığında normal bir hava durumu olmayan fırtınanın hasara yol açacağı açıktır. Bu durumda davalı idarece müzenin  turist ve ziyaretçiye kapatılması ve içeride olan ziyaretçilerin de kapalı  bir alana alınması gerekmekteyken zamanında gerekli önlemler alınmadığı dava konusu olay yaşandıktan sonra müze giriş çıkışlarının kapatıldığı bu durumda davalı idare zamanında gerekli önlemleri almadığından kusurludur” dedi.

12 MİLYON TL TAZMİNAT ÇIKTI

Mahkeme Turizm ve Kültür Bakanlığı'nın Fabio Mario Farina'ya 11 milyon 922 bin TL tazminat ödemesine karar verdi. Mahkeme manevi tazminat olarak da Fabio'ya 100 bin TL, anne babasına da 50'şer bin TL manevi tazminat olmak üzere 200 bin TL ödenmesine hükmetti.

Mayıs'ta çıkan kararın ardından Farina ailesi avukatları Mehmet Eke aracılığıyla yasal girişimlerde bulundu. Ancak bakanlık tüm talep ve girişimlere rağmen faiziyle 17 milyon TL'lik tazminatı yatırmadı.

TAZMİNATA İTİRAZ ETTİ

Fabio Mario Farina, avukatı Mehmet Eke aracılığıyla kararda verilen tazminat miktarının eksik hesaplandığı, manevi tazminatın düşük olduğu gerekçesiyle kararı temyiz etti. Danıştay Farina'nın temyiz gerekçelerini kısmen kabul ederek yeni bilirkişi tayinin atanmasına ve tazminat tutarının tekrar hesaplanmasını istedi.

AÇLIK GREVİ YAPACAK

Fabio Mario Farina ise tazminatının 15 Aralık'a kadar ödenmemesi halinde Türkiye'nin Milano Konsolosluğunun kapısının önünde yaşlı annesi Maria Razzabani ve babası Ennio Arselmo  ile birlikte açlık grevine girmeye karar verdi.

“MÜVEKKİLİM ISRARLI”

Fabio Mario Farina’nın Avukatı Mehmet Eke, müvekkilinin ülkemizi zor duruma koyacak bir eylemin içine girmemesi için uzun süredir çabaladığını ancak tazminatın, ödenek yokluğu gerekçesiyle, ısrarla ödenmemesi sonucu müvekkili durdurmanın artık imkansız olduğunu söyledi. (Hayati Arıgan / Sözcü)