TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, 2016 Yılı Kesinhesap Kanun Tasarısı'nın 3 maddesi kabul edildi.

Genel Kurulda, 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın maddelerinin görüşmelerinin tamamlanmasının ardından 2016 Yılı Kesinhesap Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine geçildi.

Tasarının 3'üncü maddesi üzerinde söz alan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, yine bir bütçe döneminin geldiğini ancak Romanlara bütçeden yine pay ayrılmadığını söyledi.

Avrupa'da en kalabalık Roman nüfusuna sahip ülkenin Türkiye olduğunu dile getiren Purçu, "Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin tamamında Roman Strateji Belgesi var ve bütün ülkeler bütçeden pay ayırıyor. Türkiye hiç pay ayırmıyor. Hükümet, Roman Strateji Belgesi ve eylem planı yayımladı ancak buna bütçe ayırmadı. Vallahi Romanları kandırıyorsunuz ha, haberiniz olsun. Romanları kandırmayın artık, yeter. Sizi vallahi başkaları kandırıyor, biz bilemeyiz ama bizi siz kandırmayın." dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal ise Purçu ile bu konuyu dün konuştuklarını belirtti.

Hükümet olarak Roman vatandaşların yaşam koşullarının iyileştirilmesi, daha kapsamlı faaliyetlerin yapılması amacıyla bir strateji eylem planını hayata geçirdiklerini anımsatan Ağbal, "Şu anda da Aile Bakanlığımız bu strateji eylem planını uyguluyor. Bu, bütçe dokümanlarında gösterilmesi gereken bir husus değil. Hepimizin ortak duyarlılığı, buradaki bütün partilerin de üzerinde mutabık olduğu bir konu. Dolayısıyla, Sayın Vekilimin içi rahat olsun, hükümet olarak Roman vatandaşlarımızın yanındayız." diye konuştu.

- "Daha fazlası için çaba sarf edeceğiz"

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş da Roman vatandaşlarla sürekli irtibat halinde olduklarını ve Romanları önemsediklerini dile getirerek, bunu da hükümet programında ve strateji belgelerinde gösterdiklerini belirtti.

Muş, "Bu yeterli olmayabilir ama daha fazlası için çaba sarf edeceğimizi ben de Sayın Purçu'ya ifade edeyim." şeklinde konuştu.

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Musafa Yel ise Tekirdağ'da 12 belediye bulunduğunu ve 12'sinin de CHP'nin elinde olduğunu dile getirdi.

"Mahallelerimizi gezdiğinizde ne yazık ki Roman vatandaşlarımızın CHP'li belediyelerin yanlı tutumu nedeniyle inim inim inlediğini görürsünüz." ifadesini kullanan Yel, "Kanalizasyonların hala sokak ortasından aktığını, çadırda yaşayan Roman vatandaşlarımızı görürsünüz. Burada çıkıp da 'Hiçbir şey yapılmadı' derken sizin kendi belediyeleriniz tarafından hiçbir şey yapılmadığını hatırlatmak isterim. Bizim hükümetimiz döneminde de ilk defa Roman kardeşimizin hakim olduğunu hatırlatmak isterim." değerlendirmesini yaptı.

Genel Kurulda daha sonra 2016 Yılı Kesinhesap Kanun Tasarısı'nın 3 maddesi kabul edildi.