ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Mahir Ünal, seçim barajının düşürülmesine yönelik tartışmalara ilişkin, "Bunların tartışılması, bunların konuşulması güzel. Biz tam da bunu istiyoruz. Biz siyasetin bu meseleleri tartışarak, konuşarak, görüşerek, istişare ederek bir karara varması gerektiğini başından itibaren söylüyoruz. 2012'de bu konuyu tartışmaya açan da AK Parti'dir." dedi.

Ünal, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 79. yılı olduğunu anımsatan Mahir Ünal, Atatürk'le ilgili partilerine yöneltilen bazı suçlamalara tepki gösterdi.

"Çocukluğumuzdan bugüne, her 10 Kasım geldiğinde kim olduğumuzu, Kurtuluş Savaşı'nı, verilen mücadeleyi ve mücadeleyi veren kahramanları hatırlarız." diyen Ünal, 10 Kasım'ın bir yas günü değil, bir hatırlama, yad etme günü olması gerektiğini belirtti.

Mustafa Kemal Atatürk'ü hasretle ve rahmetle yad ettiğini aktaran Ünal, "Son günlerde bazı kesimler, AK Parti Cumhuriyete ve Atatürk'e karşı bir pozisyon değişikliği içindeymiş gibi algı oluşturuyorlar. Bizim duruşumuz bellidir. Bizim Cumhuriyetle, Cumhuriyetin kazanımlarıyla, Mustafa Kemal Atatürk'le bir sorunumuz olmadığını herkes bilir. Bizim kendisini Cumhuriyetin sahibi sananlarla sorunumuz var. Bizim Atatürkçü olmayıp, Atatürk'ü kullananlarla sorunumuz var." diye konuştu.

"Afrin'e bir operasyon başlaması söz konusu mu?" sorusunu da yanıtlayan Ünal, Türkiye'nin sınır güvenliğinin bir beka sorununa dönüşmemesi gerektiğini belirterek, Türkiye'nin böyle bir tehdit karşısında gerekli adımları atmaktan çekinmeyeceğini vurguladı.

- Başbakan Yıldırım'ın ABD ziyareti

Başbakan Binali Yıldırım'ın ABD ziyareti ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine ise Mahir Ünal, özellikle AK Parti'nin son dönem dış politikasının özünü, "düşmanları azaltmak, dostları çoğaltmak" anlayışının oluşturduğunu bildirdi.

"Bizim Batı'yla ilişkilerimizde ısrarla üzerinde durduğumuz şey, masada eşit şekilde oturmak." ifadesini kullanan Ünal, Türkiye'nin hiçbir zaman kendisine dönük dayatmaları kabul etmeyeceğini vurguladı.

Ziyarette, ABD'de devam eden davalar, ABD'nin YPG'ye sağladığı silahlar, yaşanan vize krizi gibi konularda geniş perspektifte görüşmeler yapıldığını bildiren Ünal, "Biz Amerika ile olan ilişkilerimizde iyi niyetli olarak sorunlarımızın çözümünden yanayız. Karşı taraftan da bu niyeti bekliyoruz. Sayın Başbakanın ziyareti her iki taraf açısından olumlu geçti. Karşılıklı yapılan açıklamalarda da bunu görmek mümkün." değerlendirmesini yaptı.

CHP'nin, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in görüşmede kullandığı sözlere ilişkin eleştirileri de sorulan Ünal, CHP'nin öncelikle dış politikasında Türkiye'nin yanında durması gerektiğini kaydetti.

CHP'nin, özellikle 15 Temmuz sonrası Türk yargısına dönük içeride ve dışarıda bir itibarsızlaştırma kampanyası başlattığını aktaran Ünal, "Önce Kılıçdaroğlu'nun CHP'si bir yerli ve milli duruş sergilesin, ondan sonra Türkiye'nin dış politikasıyla ilişkin onlarla oturup bir konuşalım." dedi.

- Seçim barajı tartışması

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin seçim barajı ile açıklaması ve CHP yetkililerinin bu konudaki değerlendirmelerinin hatırlatılması üzerine ise Mahir Ünal, şunları söyledi:

"Bunların tartışılması, bunların konuşulması güzel. Biz tam da bunu istiyoruz. Biz, siyasetin bu meseleleri tartışarak, konuşarak, görüşerek, istişare ederek bir karara varması gerektiğini başından itibaren söylüyoruz. 2012'de bu konuyu tartışmaya açan da AK Parti'dir. Şimdi cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine giderken, uyum yasalarına dönük çalışmalar çerçevesinde tabii ki bütün bunlar konuşulacak, tartışılacak. Muhalefetin bu konularda açıklama yapmasını biz son derece olumlu buluyoruz. Bu tartışmaların sonucunda da bir karar oluşacak. Bu kararı da yasalaştıracağız."

Mahir Ünal, "Bu konuda çalışmaya başladınız mı?" sorusu üzerine, "Uyum yasaları üzerinde, Seçim İşleri Başkanımız Sayın Ahmet Sorgun'un başkanlığında bir komisyon çalışıyor. Bu çalışmalarımızı tamamladıktan sonra Genel Başkanımıza bu çalışmalar sunulacak. Sonra da AK Parti bu konulardaki yaklaşımlarını, bu konudaki pozisyonunu kamuoyuyla paylaşacak. Siyasi partiler pozisyonlarını belirledikten sonra da bu konuyu karşılıklı olarak tartışacaklar." yanıtını verdi.

Ünal, bir soru üzerine, bu konudaki çalışmalarını yıl sonuna kadar tamamlamayı planladıklarını bildirdi.

- Erken seçim çağrısı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun erken yerel seçim çağrısı hatırlatılarak, "Sonra bunu yumuşatarak, 'Başkanlıkları değişen illerde seçim yapalım.' dedi. Buna bakışınız nedir?" sorusunu Ünal, şöyle yanıtladı:

"Bu, samimi bir çağrı değil her şeyden önce. Ben Kemal Kılıçdaroğlu'nun da Kılıçdaroğlu'nun CHP'sinin de siyaset yaptığına inanmıyorum. Çünkü siyaset, toplumsal talepleri, toplumsal ihtiyaçları alıp bir siyasi akla dönüştürmek ve oradan politika üretmektir. Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP'si bunu yapmıyor. İlgilendiği tek bir şey var, Türkiye'ye dönük yürütülen uluslararası operasyonun içerideki bir aparatı gibi davranmak. Açık ve net söylüyorum. Bunu da ilk defa söylemiyorum. Erdoğan karşıtı, Türkiye karşıtı lobilerin içerideki siyasi aparatı gibi davranmaya devam ediyor. Söylemini bunun üzerine kuruyor. Maksadı siyaset yapmak değil. İçeride seçilmiş meşru hükümetin, uluslararası alanda meşruiyetini tartışmaya açan bir siyaset, siyaset değildir."

- Meclis Başkanı adayı Pazar günü belli olacak

"Büyükşehir belediyelerinden yeni bir istifa beklemeli miyiz?" sorusuna karşılık Ünal, böyle bir durumun söz konusu olmadığını ve kongrelere odaklandıklarını belirtti.

AK Parti'nin Meclis Başkanlığı adayının sorulması üzerine Ünal, kendi iç değerlendirmelerini yaptıklarını, bu istişareler tamamlanmadan medya üzerinden konuşmayacaklarını ifade etti.

Mahir Ünal, AK Parti'nin Meclis Başkanı adayının Pazar günü kamuoyu tarafından öğrenileceğini açıkladı.