TBMM (AA) - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Son bir asırda dünyada yaşanan büyük sıçrama dönemlerinin ilk üçünü kaçırmıştık. Geçtiğimiz 15 yılda ülkemizi getirdiğimiz seviye bizi dördüncü atılım dönemini yakalayabilmemiz konusunda fevkalade umutlandırdı. Türkiye'nin otomobil projesi işte bu dördüncü atılım döneminin adeta sembolü olacak, lokomotifliğini yapacak önemde görüyoruz." dedi.

Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmaya, grup toplantısının hayırlara vesile olmasını dileyerek başladı.

Meclis çalışmalarında başarılı bir hafta temenni eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz hafta Azerbaycan'a gerçekleştirdiği ziyarette Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun resmi açılışını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Erdoğan, "Londra'dan Çin'e kadar kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacak bu proje bölgemizde ticari ve insani ilişkilerin geleceğini değiştirebilecek bir öneme sahiptir." diye konuştu.

Açılış töreninin ardından Kazakistan'dan çıkan buğday yüklü ilk trenin Mersin limanına öngörülen süreden çok daha önce vardığını dile getiren Erdoğan, devam eden alt yapı çalışmalarının da tamamlanmasıyla Avrupa'dan Çin'e demiryolu üzerinden iki haftada ulaşımın mümkün hale geleceğini ifade etti.

Erdoğan, böylece aylar süren deniz yolu ve çok yüksek maliyeti olan havayolu taşımacılığına alternatif yeni bir ticaret yolunun ortaya çıkacağını belirterek, "İlk etapta yılda 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşıyacak bu hattın kapasitesi zamanla iki üç katına kadar artabilecektir. Bir kez daha Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattının ülkelerimiz, bölgemiz ve tüm dünya için hayırlara vesile olmasını diliyorum." diye konuştu.

Ziyareti kapsamında Azerbaycan-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konsey Toplantısı'nın altıncısını gerçekleştirdiklerini dile getiren Erdoğan, bu toplantıda da bakanların karşılıklı olarak yıl boyu yaptıklarını ve gelecek yıl neler yapabileceklerini görüşme imkanı bulduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanları nezaretinde Azerbaycan'da adeta bir bakanlar kurulu toplantısı yapmış olduklarını söyleyen Erdoğan, gelecek yıl da toplantıyı Türkiye'de yapacaklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çarşamba günü de 3. Turizm Şurası'na iştirak ettiklerini anımsatarak, "Türkiye turizmde geçtiğimiz yıl yaşadığı sıkıntıları büyük ölçüde aşmaya başladığı bir sezonu hamdolsun geride bırakıyor. İnşallah önümüzdeki yıl hem turist sayısı hem turizm geliri bakımından çok daha iyi bir dönem olacaktır." ifadelerini kullandı.

Perşembe günü ise Türkiye açısından bir hayalin gerçeğe dönüşmesi yolunda tarihi bir adıma şahitlik ettiklerini dile getiren Erdoğan, "Türkiye'nin otomobil projesini hayata geçirecek girişim grubunda yer alan 5 babayiğidi kamuoyumuza tanıttık. Son bir asırda dünyada yaşanan büyük sıçrama dönemlerinin ilk üçünü kaçırmıştık. Geçtiğimiz 15 yılda ülkemizi getirdiğimiz seviye bizi dördüncü atılım dönemini yakalayabilmemiz konusunda fevkalade umutlandırdı. Türkiye'nin otomobil projesi işte bu dördüncü atılım döneminin adeta sembolü olacak, lokomotifliğini yapacak önemde görüyoruz." diye konuştu.

Bu tür yüksek teknolojiye dayalı projelerin kendi sektörleriyle birlikte çok geniş bir alanda etkiye yol açtıklarını bildiklerini ifade eden Erdoğan, "Düşük teknolojili, düşük katma değerli üretimden yüksek teknolojiye, tasarıma markalaşmaya dayalı üretime geçiş sürecimizde bu projenin çok önemli bir yeri olacaktır." dedi.

Ortak girişim grubunda yer alan firmaları da tebrik eden Erdoğan, "2019 yılında prototipini, 2021 yılında da ticari üretimini beklediğimiz Türkiye'nin otomobil projesinde kendilerine başarılar diliyorum. Aynı konuda bir süredir TÜBİTAK bünyesinde yürütülen çalışmaların tüm sonuçları da girişim grubumuzun istifadesine açıktır." diye konuştu.

(Sürecek)