TBMM (AA) - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı ''Avrupa İslamofobi Raporları'' Editörü Yrd. Doç. Dr. Enes Bayraklı, Türkiye'de özellikle özel sektörde hala başörtüsüne karşı bir önyargı olduğunu belirterek, "Başörtülü bir kadın, başörtülü fotoğrafının yer aldığı CV'yi, iş başvurusunda bulunduğu işverene teslim ettiği zaman, başörtülü olduğu için diğer özelliklerine bakılmadan işe alınmıyor." dedi.

Türk-Alman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi de olan Enes Bayraklı, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki, Batı Ülkelerindeki İslam Düşmanlığı Alt Komisyonuna sunum yaptı.

Bayraklı, her yıl İslamofobi raporu yayınladıklarını, bu yıl da yayınlayacaklarını bildirdi.

SETA olarak İslamofobi konusuna özel bir önem verdiklerini belirten Bayraklı, "Bu konu batı toplumlarının meselesi ama Türkiye'de de ciddi bir İslam düşmanlığı, dindarlara karşı önyargıyı görüyoruz." diye konuştu.

Enes Bayraklı, 28 Şubat postmodern darbesini, "İslamofobik bir askeri darbe" olarak nitelendirdi.

Türkiye'de özellikle özel sektörde hala başörtüsüne karşı bir önyargı olduğuna işaret eden Bayraklı, "Başörtülü bir kadın, başörtülü fotoğrafının yer aldığı CV'yi, iş başvurusunda bulunduğu işverene teslim ettiği zaman, başörtülü olduğu için diğer özelliklerine bakılmadan işe alınmıyor." ifadesini kullandı.

- "Müslümanlar "öteki" olarak tanımlanıyor"

İslamofobinin tanımı hakkında bilgi veren Bayraklı, İslamofobinin olduğu ülkelerde Müslümanların "öteki" olarak tanımlandığını, ötekileştirildiğini belirtti. Enes Bayraklı, Müslümanların olmadığı ya da çok az olduğu ülkelerde bile bu tanımın kullanıldığını gördüklerini vurguladı.

Bayraklı, "Müslümanlarda erken yaşlarda evlilik bir sorun, evet bunu tartışabiliriz ama bazı dini vakıflarda çocuklara yönelik istismar haberleri basında yayınlanınca, hemen orada İslamofobi başlıyor ve bu olay, bütün Müslümanlara genelleştiriliyor, bütün Müslümanların hepsi öyle gibi gösteriliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bayraklı, 25 Avrupa ülkesinde İslamofobiyi incelettirdiklerine değinerek, "Tarih boyunca Müslümanlara yönelik nefret hep vardı, şimdi de devam ediyor. Mesela Avusturya'da "Viyana İstanbul olmayacak" sloganı var. İngiltere'de uzun sakal modası var. Orada bazılarının, onları Müslüman zannederek dövdüklerine ilişkin haberler var." dedi.

- "Böyle bir rapor yayınlanmasından rahatsızlar"

Yrd. Doç. Dr. Bayraklı, yayınladıkları raporlarla farkındalık yaratmaya çalıştıklarını ve bu raporları Avrupa ülkelerinin sivil toplum kuruluşlarına, siyasi partilerine gönderdiklerini söyledi. Bayraklı, Avrupa'da Müslümanlara yönelik saldırıların son dönemde de devam ettiğini, en son Almanya'da bir caminin kundaklandığını anımsattı.

Raporlarının birçok Avrupa ülkesinde etki yarattığını, hatta Avusturya'da aşırı sağcı partilerin bu raporlarla ilgili soru önergeleri verdiklerini belirten Bayraklı, "Türkiye'deki bir kuruluşun böyle bir raporu yayınlanmasının rahatsızlık yarattığını görüyoruz." ifadesini kullandı.

Bayraklı, geçmiş zamandan bu yana Türkiye'deki bazı İslamofobi karşıtı haberler ve manşetlerden örnekler verdi.