TBMM (AA) - CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Aleviler taleplerini demokratik yollardan dile getirmeye devam edeceklerini belirterek, "Cemevlerine saldırılar yapılıyor, Alevilerin kapıları işaretleniyor, ortada fail bulunamıyor, bulunduğundaysa ne hikmetse deli ya da akıl sağlığı bozuk kişiler oluyor. Alevilerin asıl sorunu mezhepçi davranan iktidarla ilgilidir. Güvenlik, barış ve huzur içinde yaşamaları onların en doğal haklarıdır." dedi.

Tüm, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında son günlerde Alevi yurttaşlara yönelik saldırıların giderek arttığını iddia etti.

AK Parti iktidarında milyonlarca Alevi yurttaşının dışlandığını, yok sayıldığını, karanlık güçler tarafından tekrar hedef duruma getirildiğini öne süren Tam, Türkiye'nin dört bir yanıda Alevilere dönük saldırıların sürdüğünü belirtti.

Tüm, Elazığ, Adıyaman, Adana, İstanbul Bahçelievler ve Üsküdar'da Alevi yurttaşların evlerinin kapılarının işaretlendiğini ancak faillerin bulunamadığını ileri sürerek, Alevi vatandaşların, bu olaylar karşısında tedirgin şekilde yaşamak zorunda kaldığını, kendilerini güvende hissetmediğini savundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun bir konuşmasında Alevilerin, siyasi hayatta ve devlet hayatında iki dönemde Adnan Menderes ve Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde rahat ettiğini söylediğini belirten Tüm, Soylu'nun bu sözlerinin gerçekleri yansıtmadığını anlattı.

Tüm, Alevilerin, hiçbir dönemde bu kadar ayrımcılığa maruz kalmadığını, cemevlerinin yıkıldığını, ibadethane olarak kabul edilmediğini, Alevilerin çocuklarına zorunlu din dersi dayatıldığını, şehitler arasında bile ayrımcılık yapıldığını, cemevlerinden kalkan şehit cenazelerine devlet erkanının katılmadığını savundu.

Saldırıların, karanlık çevrelerin girişimi olduğunu, birilerinin Alevi yurttaşlar üzerinde gündem belirlemeye çalıştığını öne süren Tüm, şunları söyledi:

"Aleviler taleplerini demokratik yollardan dile getirmeye devam edecektir. Cemevlerine saldırılar yapılıyor, Alevilerin kapıları işaretleniyor, ortada fail bulunamıyor, bulunduğundaysa ne hikmetse deli ya da akıl sağlığı bozuk kişiler oluyor. Alevilerin asıl sorunu mezhepçi davranan iktidarla ilgilidir. Güvenlik, barış ve huzur içinde yaşamaları onların en doğal haklarıdır. Bu saldırılar araştırılmalı, gerçek failler ortaya çıkarılmalıdır. Başbakan, İçişleri Bakanı, emniyet birimlerine sesleniyorum, Malatya'da evlerinin kapılarını işaretleyen kişiler bir an önce ortaya çıkarılmalıdır."