TBMM (AA) - CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, tutuklu ve hükümlülerin cezaevlerinde güç koşullarda yaşadığını belirterek, "Cezaevlerinin toplam kapasitesi 207 bin 339 kişidir. Şu anda tutuklu ve hükümlü olarak cezaevlerinde bulunanların toplam sayısı, kapasiteden 21 bin 654 kişi fazladır." dedi.

Sarıbal, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Bursa Gürsu'da bir boya fabrikasında buhar kazanının patlaması sonucu 4 kişinin öldüğü, 10 kişinin yaralandığı bilgisini aldığını aktardı.

Hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara ise acil şifa dileğinde bulunan Sarıbal, daha sonra cezaevlerindeki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AK Parti iktidarının hukuk anlayışını eleştiren, Türkiye'de artık evrensel hukuk kurallarının değil, saray hukukunun geçerli olduğunu ileri süren Sarıbal, şunları söyledi:

"Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 2002 yılında 59 bin 429 iken, Ekim 2017 itibariyle 228 bin 933 kişiye çıkmıştır. Bu sayı, 2002 yılı ile Ekim 2017 arasında cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin sayısının yaklaşık 4 kat arttığını göstermektedir. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, Eylül 2017 itibarıyla Türkiye'de toplam 384 cezaevi bulunmaktadır. Bu cezaevlerinin toplam kapasitesi 207 bin 339 kişidir. Şu anda tutuklu ve hükümlü olarak cezaevlerinde bulunanların toplam sayısı, kapasiteden 21 bin 654 kişi fazladır."

Sarıbal, iktidarın suçları önlemek yerine muhalif kesimlere yönelik yeni suçlar icat ettiğini ve cezaevlerinin sayısını artırdığını savunarak, tutuklu ve hükümlülere yönelik hak ihlalleri yaşandığını kaydetti.

Bilecik Gölpazarı Cezaevi'nden bir mahkumun kendisine gönderdiği mektubu okuyan Sarıbal, "Tüm arzumu, temel insan haklarının korunduğu, evrensel hukuk düzenen işlediği ve adaletin buna göre tesis edildiği bir düzendir." dedi.

Sarıbal, CHP olarak cezaevlerindeki durumu yakından takip edeceklerini ve sorunları gündemde tutacaklarını vurguladı.