TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "Türkiye için yüzde 10 seçim barajı ağırdır." açıklamasıyla ilgili, "Allah kimseyi, MHP'nin düştüğü tarihi tutarsızlık, çelişki, çaresizlik ve perişanlık durumuna düşürmesin. Biz CHP olarak baraj konusunda açık çekimizin arkasındayız. Biz alacağı oy neyse, gelecek dönem MHP burada olsun isteriz." dedi.

Özel, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Şehircilik Şurası'nda yaptığı konuşmada, "İstanbul'da yeşillik ararsanız mezarda bulursunuz", "Beton, beton, beton" dediğini anımsatan Özel, "Sanki 25 yıldır İstanbul'u bilfiil yöneten kendisi değilmiş gibi, hem de İslam'ın şehirciliğine de referanslar vererek, İslam'da olmayan bir şey yapıyor. Girmiş kabine, 'peder efendi günahım çok, affet beni' diyor." ifadelerini kullandı.

Siyasetin böyle bir şey olmadığını, hesap verilmesi gerektiğini belirten Özel, "Sen geldiğinde İstanbul'da 4 gökdelen vardı, şu anda 121 gökdelen var. Hristiyanlığa özenip, 'günah çıkarıyorum'. Yeni atadığın belediye başkanlarını da vaftiz ettir. İstanbul'un, Ankara'nın, Kayseri'nin, Konya'nın, Antalya'nın bütün günahları boynunuza. İstanbul'daki gökdelenlerin hesabını da utanmasa İsmet Paşa'dan soracak" diye konuştu.

- "ABD başkanları artık Türk başbakanı denk görmüyor"

Özgür Özel, Başbakan Binali Yıldırım'ın ABD ziyaretine değinerek, mütekabiliyete göre Başbakanın ABD Başkanı ile görüşmesi gerektiğini söyledi.

Yıldırım'ın, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile bir araya geleceğine dikkati çeken Özel, "Mütekabiliyet, Türkiye'nin itibarı ayaklar altında. Ama bunlar Başbakanı, Türkiye'yi öyle itibarsızlaştılar ki artık Amerikan başkanları Türk başbakanı denk görmüyor." dedi.

Yıldırım'ın Pence ile görüşmesinin, uçağı havalandıktan sonra ertelendiğini ifade eden Özel, "Bu yapılanlar diplomaside 9 kusurlu harekettir. Bir de bekliyor orada. Niye bekliyorsun? Dön gel. Bu, Türkiye'nin itibarı açısından utanç verici bir durumdur." diye konuştu.

- "ABD parasıyla ticaret yapmaktan utanmadılar"

Başbakan Yıldırım'ın, ABD ziyaretinden önce oğullarının yurt dışındaki şirketleriyle ilgili açıklama yaptığını anımsatan Özel, şöyle devam etti:

"Giderken 'böyle bir şey yok' demedi. 'Benim çocuklarım vergi kaçırmadı' demedi, 'benim çocuklarım vergi rekortmeni' dedi. Bir dönem vergi rekortmeni olmak, vergi kaçırmak için yurt dışında şirket kurmanın ayıbını örtmez. Vatandaşa emekli maaşından artırdığı 100 doları bozdurtup 'milli paraya dönün' diyenler, ABD parasıyla ticaret yapmaktan utanmadılar.

CHP olarak TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdik. Tüm partilerin genel başkanları, Başbakan ve bakanlar, kapsamını istedikleri kadar genişletsinler, varız. Bütün milletvekillerini, il başkanlarını, parti yöneticilerini katabiliriz. Diyoruz ki bunların yurt dışındaki varlıklar açısından incelensin. Dün daha önce verilmiş benzer önerge reddedildi. Haftaya Salı günü önerge yeniden gelecek. Kabul edene kadar hatırlatmaya devam edeceğiz. Bu komisyon kurulmadıkça AK Parti'nin siyasetten zenginleşme, 'el aleme verirken talkımı kendi yutmuş salkımı' siyaseti asla ve asla temize çıkamaz."

CHP Grup Başkanvekili Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "Türkiye için yüzde 10 seçim barajı ağırdır." sözüne de değindi.

"Yüzde 10 baraj ne zamandır ağır? MHP anketlerde barajın altına indiğinden beri mi ağır?" sorusunu yönelten Özel, CHP'nin yüzde 25 oyu varken de kendisini en güçlü hissettiği zaman da barajı siyasi rakipleri bertaraf etme aracı olarak ahlaklı bulmadıklarını vurguladı. Seçim barajının sıfır olması gerektiğini dile getiren Özel, istikrar aranacaksa, yüzde 1'i geçen her partinin Mecliste temsil edilmesi gerektiğini söyledi.

Özel, şöyle devam etti:

"Yıllardır Kenan Evren anayasasının imkan tanıdığı seçim barajına dayananlar, birileri Meclise gelmesin diye baraj arkasına sığınanlar, 7 Haziran'da halkın 80 milletvekillik teveccühünü, 1 Kasım'da 40'a düşürenler, şimdi 30 milletvekili seviyelerine gelip gelecek seçimde grup olamama tehlikesi görenler 'barajı kaldıralım' diyor. Allah kimseyi, MHP'nin düştüğü tarihi tutarsızlık, çelişki, çaresizlik ve perişanlık durumuna düşürmesin. Biz CHP olarak baraj konusunda açık çekimizin arkasındayız. Biz alacağı oy neyse, gelecek dönem MHP burada olsun isteriz. Elbette kalksın varsın. Bir ibret grubu olarak orada dursun, 80 vekillik grup bu hale geldi. En katı baraj savunucusu barajı 5'e indirtti, kıl payı geldi diye demokrasi tarihinde o grubu orada görmek isteriz."

İstanbul adliyesinde görevli 27 ağır ceza mahkemesi başkanının, istinaf mahkemelerini, kararlarını yasa ve usule aykırı bozduğu gerekçesiyle 2016'da HSK'ya ve Adalet Bakanlığına şikayet ettiğinin ortaya çıktığını ifade eden Özel, "Türkiye'de bir süredir süren ağır bir adalet sistem kriziyle karşı karşıyayız." dedi.

Bunun yargı hiyerarşisine direnme, Anayasa'ya direnme, istinaf mahkemelerini kuran Meclise, yani milli iradeye "kafa tutma" meselesi olduğunu iddia eden Özel, "Bu yargıçlar, 15 Temmuz sonrasında büyük ihraçlardan sonra AKP'nin kendi adına steril hale getirdiği, tek tipleştirdiğini düşündüğü kendi sisteminin yeni çatışmasıdır. Birileri saraya, 'senin yargın ben miyim, onlar mı karar ver' diyor." değerlendirmesinde bulundu.

Özel, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün bugün Meclise gelerek, toplantıdan ne zaman haberdar oldukları, HSK'nın şikayetle ilgili ne yaptığı, bu meseleye nasıl baktığı, Adalet Bakanlığı Müsteşarı değişikliğinin bu konuyla ilgisi olup olmadığı konularında bilgi vermesi gerektiğini belirtti. Özgür Özel, "Adalet Bakanı Meclise gelmezse, üç maymun oynanarak bu rezalet örtbas edilemez. Bunların verdiği kararlarla milletvekilleri tutuklu." diye konuştu.

Özel, bir gazetecinin ortaöğretime geçiş ve eğitim sistemine ilişkin tartışmaların devam ettiğinin hatırlatılması üzerine, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TEOG'un kalkacağı açıklamasını bir muhabirden öğrendiğini iddia etti.

Yılmaz'ın bir rekora imza attığını ifade eden Özel, "Sayın Bakan, gelecek sene geçilecek sistemi Eylül ayında açıklayıp, uygulanmayan sistemi 54 gün sonra değiştirdi." dedi.