TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yeniden Meclis Başkanlığına aday gösterilmesine ilişkin, "Bugüne kadar Atatürk'e, Cumhuriyete karşı söylemleriyle TBMM Başkanlığını yönetmeyi hak etmeyen bir Meclis Başkanı'dır. Hala talep ediliyor olması anlaşılır gibi değildir." dedi.

Özkoç, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Irak'taki depremin acı verici olduğunu ifade etti. Sakarya Milletvekili olarak depremin acılarının ne olduğunu bildiğini belirten Özkoç, Irak ve İran'da deprem nedeniyle ölenlere rahmet, yaralılara şifa diledi.

Son dönemde, 15 yılda hiç alışık olmadıkları şekilde Atatürk gündemiyle karşı karşıya olduklarını ifade eden Özkoç, Atatürk'ün adının resmi törenlerde, Meclis açılışlarında anılmamasına, silah arkadaşları üzerinden üstü kapalı yaylım ateşine tutulmasına, Atatürk ve devrimlerinin müfredattan eksiltilmesine de tanık olduklarını savundu. Özkoç, ancak ilk kez, "Onu kimseye yedirtmeyiz." tarzında bir çıkışa tanıklık ettiklerini, bunun kendileri için memnuniyet verici olduğunu söyledi.

"Peki kimdir sahip çıktıkları Mustafa Kemal Atatürk?" diye soran Özkoç, bunun "bana göresi, sana göresi" olmadığını belirtti. Özkoç, Mustafa Kemal Atatürk'ün dünyadaki karşılığının, cumhuriyet, demokrasi, laiklik, bilim, irfan, liyakat, kadın ve erkek eşitliği, vals ve aynı zamanda zeybek demek olduğunu anlattı.

Özkoç, Atatürk'ün devrimleri ve modern Türkiye Cumhuriyeti hedefinin ortada olduğunu dile getirerek, vatandaşların son dönemlerde stadyumlarda, sokaklarda, evlerde, arabalarda ortak bir çığlık haline gelen Atatürk sevgisinin, temelde bir cumhuriyet sevgisi, ülkeye, geleceğe, hayata sahip çıkma çabası olduğuna işaret etti.

Cumhuriyetin tehdit altında olmasının, vatandaşların Atatürk'e daha fazla sarılmasına yol açtığını ifade eden Özkoç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AKP ve onun Genel Başkanı, buradan yine bir CHP polemiğiyle kendisine hikaye çıkartmaya çalışıyor. Bizim bu tavır değişikliğinde gördüğümüz tek şey; halkımızın Atatürk'e ve Cumhuriyete sahip çıkışıdır. AKP'yi ve onun Genel Başkanı'nı Atatürk'ü ağzına almaya mecbur eden şey tam da budur. Tablo bizim için bundan ibarettir ve memnuniyet vericidir. Atatürk sevdası, mecburen de olsa artık AKP'yi de sarmaktadır."

-"Bir pişmanlık sağanağı altındayız"

CHP Grup Başkanvekili Özkoç, İstanbul'un silueti ve kentleşme sorunlarının, bir süredir AK Parti Genel Başkanı ve bakanlarca gündeme taşındığını, hatta komik bir şekilde CHP ile ilişkilendirilmeye çalışıldığını belirtti.

Özkoç, "İstanbul'u 23-24 yıldan beri yönetiyor? Kimin iktidarı döneminde gökdelen sayısı 4'ten 121'e çıktı? Hem silüeti bozan hem altyapı sorunlarıyla kentte düğümler yaratan, nefes kanallarını kapatan gökdelenleri, İstanbul'a hançer gibi saplayanlar kim? Cami restorasyonundan, mozaiklere, külliye, tapınak, kale restorasyonlarına kadar ülkeyi, kötü restorasyonda dünya markası haline getirenler kimler?" sorularını yöneltti.

Bir pişmanlık sağanağı altında olduklarını vurgulayan Özkoç, "İstanbul'a ihanet ettik", "Kentleşmede, kentsel dönüşümde yanlış yaptık", "Eğitimde istediğimiz sonuçları alamadık" denildiğini belirtti. Özkoç, "Bu cümlelerinizden biz ne anlayacağız? 'Bravo özeleştiri mi yapılıyor' diyeceğiz? Hatalarınızın bedelini bu ülkenin insanları, evlatları, kentleri, dağları, taşları, toprakları ödüyor. Siz hiç hesap vermeyecek, bedel ödemeyecek misiniz? Dününkileri konuşuyorsunuz, bugünün pişmanlığını ne zaman dile getireceksiniz? Sorgusuz sualsiz işinden ettiğiniz on binlerce insanın, cezaevlerinde susturmaya çalıştığınız gazetecilerin, akademisyenlerin, açlıkla terbiye etmeye kalktığınız insanlarımızın, bitirdiğiniz adaletin pişmanlığını ne zaman duyacaksınız?" diye konuştu.

Özkoç, sadece kendileri için değil, tüm yurttaşlar, insanlık için adalet istediklerini dile getirerek, başbakan için de adalet talep ettiklerini söyledi. Özkoç, "Çocuklarının Malta'da şirket kurarak vergiden kaçınması, babalarının sözlerini dinlemeyerek devletten iş alması sonucu ortaya çıkan tablonun açıklığa kavuşturulmasını istiyoruz. Başbakanımız da araştırılsın çağrısı yaptı. Ülkemizin itibarı için Meclis'e önerge getirdik, AKP'nin oylarıyla araştırma reddediliyor." değerlendirmesinde bulundu.

-TBMM Başkanlığı adaylığı

TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman'ın yeniden Meclis Başkanı adayı olacağına ilişkin haberlerin anımsatılması ve "Son dönemde AK Parti'nin bu Atatürk açılımındaki samimiyeti noktasında Kahraman'ın adaylığını nasıl buluyorsunuz?" sorusu üzerine Özkoç, bu açıklamalarda samimiyet görmediklerini söyledi.

Özkoç, Atatürk'e olan sevginin, Cumhuriyete olan saygının karşılığında dürüstçe bir yaklaşım görmediklerini savunarak, şöyle devam etti:

"Dün söyledikleri her şeyi inkar edercesine bugün başka bir şey söyleyen, bugün söylediklerini inkar edip yarın başka bir şey söylemeye hazırlananlara karşı bizim tutumumuz nettir. Sayın Erdoğan'a dünya şüpheci bakıyor, Rusya, ABD, Avrupa öyle bakıyor. Aslında biz de şüpheyle bakıyoruz, her gün nasıl, neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Bir bilen her gün konuşuyor; futbol, eğitim, TEOG, depremle ilgili konuşuyor. Sanki bu ülkede başbakan, bakanlar yok, sanki Cumhuriyetle yönetilmiyor. Bu söylemlerinin, yaptıklarının karşılığının aslında gerçek niyetlerinin tezahürü olarak görüyoruz. Bugüne kadar Atatürk'e, Cumhuriyete karşı söylemleriyle aslında TBMM Başkanlığını yönetmeyi hak etmeyen bir Meclis Başkanı'dır. Bundan sonra da bu şekilde yönetiyor olması ve hala talep ediliyor olması anlaşılır gibi değildir. Biz de bugün adaylık başvurusunun gerçekleşmesi için çalışmalarımızı tamamladık."

-"Bu ittifakı bugün görüyoruz yarın da şaşırmayız"

Bir gazetecinin, "AK Parti'nin seçim sistemine yönelik daraltılmış bölge üzerinde çalıştığı ifade ediliyor." sözleri üzerine Özkoç, AK Parti'nin, itibar kaybettiğini öne sürerek, şöyle devam etti:

"(Biz buradan tekrar 2019'da bu kişiye seçimleri kazandırırız, ne yaparız da beceririz) diye kendi ifadeleriyle 12 arkadaşı, gece gündüz çalışıyor. Bunun için demokrasiyi dinlemiyorlar, milli iradenin Meclise yansıyıp yansımayacağını hiç önemsemiyorlar. 'Acaba yol ve yöntem ne olmalı' diye çalışmalarını sürdürüyorlar. Bunun için daraltılmış bölgeyi, tercihli oy sistemini getirmeyi düşünüyorlar. 'Barajı indirirsek, başka ittifakların önünü açabilir miyiz, buna gereksinimimiz var mı', bunun üzerinde tartışıyorlar. Tek istedikleri var, ister ittifak olsun, ister seçim sistemini değiştirmek olsun, millet iradesi değil, kendi iradelerinin tekrar iktidara gelmesi için her türlü oyunu oynamaya hazırlar. "

Özkoç, "AK Parti'nin, MHP'yi ittifaka zorlayıp zorlamayacağına" yönelik soruyu, "Bu ittifakı bugün görüyoruz, dün gördük, yarın da görmekte şaşırmayacağız" diye yanıtladı.