ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, yarın başlayacak tüzük kurultayına ilişkin, "Bu tüzük çalışması, genel başkanımızın başlattığı parti reformu hareketinin hukuki altyapısının hazırlanması, çerçevesinin sağlam bir zeminde tarif edilmesi olarak anlaşılmalıdır." dedi.

Tezcan, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısına, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak başladı.

CHP'nin yarın Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde başlayacak ve iki gün sürecek 19. Olağanüstü Kurultay'a ilişkin bilgi veren Tezcan, kurultayın gündeminin sadece tüzük değişikliği olduğunu, salonla ilgili tüm hazırlıkların tamamlandığını bildirdi.

Tezcan, Tüzük Hazırlık Komisyonu'nun çalışmalarına devam ettiğini belirterek, "Yarın saat 10.00'dan itibaren de kurultayımız tüzük değişiklik taslağını görüşmeye başlayacak ve iki gün içerisinde karara bağlayacak. Pazartesi gününden itibaren yeni bir sürece birlikte başlayacağız." dedi.

Tüzük kurultayının bir çalışma kurultayı olması nedeniyle seyircisiz ve basına kapalı yapılacağını anımsatan Tezcan, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun sunuş konuşmasının basınla paylaşılacağını söyledi.

Tezcan, basın mensuplarının rahat çalışması için salondan ayrı, kapalı bir yer tahsis edildiğini, aralıklarla basın mensuplarının da kurultay çalışmalarıyla ilgili bilgilendirileceğini açıkladı.

Birkaç yıldır bir tüzük kurultayı yapma düşünceleri olduğunu ancak Türkiye gündeminin buna imkan vermediğini ifade eden Tezcan, şöyle konuştu:

"Tüzüğümüzün tamamı değişiyor. Bunu derken, eskisi tamamen silinip atılmıyor. Oradaki kurumsal düzenlemeler yine muhafaza ediliyor ama çok sayıda değişiklikten sonra bozulan tüzük bütünlüğü, derli toplu, mevzuat tekniğine uygun olarak yeniden yazıldı. Partinin üye hukuku, örgüt hukuku ve partilinin hakları konusundaki kazanımlarının tamamı korunduğu gibi daha ileriye taşıyor.

Sayın Genel Başkanımız 2010 yılında, Genel Başkan olduktan sonra esaslı bir parti reformu başlattı. Bu esaslı reform bir ayağıyla fiilen örgütteki uygulamalar çerçevesinde gerçekleşti, bir ayağıyla da tüzük düzenlemeleriyle gerçekleşti. Şimdi parça parça yapılan bütün parti reformunu bir temel metin altında topluyoruz. Tüzüğümüzü Genel Başkanımızın 2010'da başlattığı parti reformunun çerçeve metni olarak yeniden tarif ediyoruz. Bunun için gerekliydi."

Tezcan, net, anlaşılır, kolay bir tüzük taslağı hazırladıklarını, aktif üyelikle ilgili yeni düzenlemelerin yanı sıra sadece kendilerinin yaptığı milletvekili adayının belirlenmesindeki ön seçimin uygulamasını tüzükte derli toplu bir biçimde ifade edeceklerini bildirdi.

Gençlik kotasını yüzde 10'dan 20'ye çıkaracaklarını açıklayan Tezcan, "Bu tüzük çalışması, Genel Başkanımızın başlattığı parti reformu hareketinin hukuki altyapısının hazırlanması, çerçevesinin sağlam bir zeminde tarif edilmesi olarak anlaşılmalıdır." dedi.

Daha sonra, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tezcan, CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen'in seçim güvenliğine atıfla "Bu seçimler boykot edilmelidir." sözlerine ilişkin, "Sayın Pekşen kendisinin kişisel görüşü olduğunu söylüyor. Bizim parti görüşümüz çok nettir. CHP seçimlere girecek ve iktidar olacaktır. Türkiye'yi bu cendereden kurtarmanın yolu iktidar olmaktan geçiyor." diye konuştu.

CHP Sözcüsü Tezcan, bir soru üzerine de Divan Başkanı olarak PM üyesi Hakkı Süha Okay'ın önerileceğini de duyurdu.