TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - CHP'nin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında verdiği gensoru önergesinin görüşmeleri, TBMM Genel Kurulunda, 2018 yılı bütçe müzakerelerinin tamamlanmasının ardından, 23 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirilecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan önergenin Genel Kurulda görüşüleceği gün belli oldu.

Buna göre, gensorunun gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler, 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2016 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerinin tamamlanmasının ardından, 23 Aralık Cumartesi günü yapılacak.

Önergede, Bakan Soylu'nun, AK Parti'nin Trabzon'da bir ilçe kongresinde, "Kılıçdaroğlu, sana açık açık söylüyorum, sen bittin." diyerek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu tehdit ettiği savunuldu.

Önergede, Soylu'nun, konuşmasının diğer bölümlerinde de "iftiralar içeren, siyasi ahlaka sığmayan seviyesiz sözlerle sindirmeye çalıştığı, aynı tehditlerine sosyal medya üzerinden devam ettiği." ileri sürüldü.

Siyasetçiler arasında eleştiri ve şiddetli tartışmaların demokrasinin işleyişi açısından son derece doğal olduğu ifade edilen önergede, "Doğal olmayan, silahlı güçleri emri altında bulunduran bir kişinin hakaret ve tehdide başvurmasıdır. Bu bakımdan Soylu, Bakanlığının gerektirdiği sorumluluğu yerine getirmemiş, mafyavari yöntemlere başvurmuştur." ifadesine yer verildi.

Süleyman Soylu'nun sözlerinin, "kin ve nefretin olduğu kadar, CHP'ye oynanan komplonun da itirafı" niteliği taşıdığı belirtilen gerekçede, şunlar kaydedildi:

"Bulunduğu makam itibariyle tarafsızlık, hukuk içinde hareket etme ve İçişleri Bakanlığını yasalara uygun olarak yönetme sorumluluğu konusunda güveni tamamen yitiren Soylu hakkında, gensoru açılmasını arz ve teklif ederiz."

Gensoru görüşmelerinde, önerge sahibi bir milletvekili, AK Parti, CHP, HDP ve MHP parti grupları adına birer milletvekili, Bakanlar Kurulu adına da bir bakan konuşacak.

Gensoru görüşmelerinin ardından, Meclis, çalışmalarına bir süre ara verecek.