TBMM (AA) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Achmad Budiono başkanlığındaki Endonezya Temsilciler Bölgesel Konseyi Bütçe Komisyonu heyeti ile görüştü.

Bilgiç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu olarak Endonezya heyetini ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.

Endonezya'nın nüfus bakımından dünyanın dördüncü büyük ülkesi, en büyük Müslüman demokrasisi ve 16. büyük ekonomisi olduğuna işaret eden Bilgiç, Türkiye ve Endonezya arasında iki stratejik ortak ve İslam dünyasının iki büyük ekonomisine sahip ülkeler olarak; küresel ekonomik sistemin geleceği, terörizmle mücadele ve medeniyetler arası diyalog konularında işbirliğinin yoğunlaşması gerektiğini vurguladı.

İki ülke arasında işbirliğinden örnekler veren Bilgiç, TRT ile Endonezya Televizyon Kurumu arasında imzalanan işbirliği protokolü ve ağustos ayında Cakarta'da faaliyetlerine başlayan Anadolu Ajansı Asya Pasifik Temsilciliğinin de halklar arasındaki etkileşimin artmasına, doğru ve süratli bilgi akışının sağlanmasına katkıda bulunacağını ifade etti.

Bilgiç, Türkiye-Endonezya ilişkilerinin geldiği noktanın mutluluk verici olduğunu belirterek, "Endonezya'yı bölgesel ve küresel refahın, istikrarın ve barışın gelişimine katkı yapabilecek önemli ve güvenilir bir ortak olarak görüyoruz. Müslüman dünyasında demokrasiyle idare edilen ülkeler olarak dayanışma içinde olmalı, karşılıklı deneyimlerimizi paylaşmalıyız." dedi.

Konuşmasında Myanmar'da trajik bir insani kriz yaşandığına işaret eden Bilgiç, bu kapsamdaki gelişmelere uluslararası toplumun daha duyarlı olmasını istedi.

Bilgiç, şunları kaydetti:

"Kalıcı bir çözüm gerektiren bu meseleye uluslararası toplumun daha fazla ilgi göstermesi gerektiğine inanıyoruz. Tüm Müslüman ülkelerin bu konuda tek sesli ve kalıcı çözümü destekleyen bir tutum içinde olmaları gerekmektedir."

-"Türkiye'nin küresel rolü önemli"

Heyet Başkanı Achmad Budiono da konuşmasında, Bilgiç ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine kendilerine gösterdikleri misafirperverlik dolayısıyla teşekkür etti.

Türkiye'nin küresel meselelerde üstlendiği önemli ve etkin rolü takdirle izlediklerini belirten Budiono, özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs ile ilgili kararı sonrasında Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, takındığı tavır ve attığı adımların önemine dikkati çekti.

Türkiye ziyaretleri kapsamında Anıtkabir ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni ziyaret ettiklerini aktaran Budiono, Türk halkının başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere atalarına, tarihi kahramanlarına ve kültürel mirasına olan sevgi ve ilgisini de beğeniyle gözlemlediklerini anlattı.

Budiono, Türkiye ve Endonezya arasında işbirliği ve dayanışmanın artarak devamından yana olduklarını kaydetti.