TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, "Ana muhalefet partisinin liderine 'Sen bittin' tehdidi savuran bir İçişleri Bakanı, hukuk devletinin bakanı değildir, olsa olsa tetikçidir." dedi.

Özkoç, partisinin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında verdiği gensoru önergesinin, gündeme alınıp alınmamasına ilişkin görüşmelerde önerge sahipleri adına söz aldı.

İçişleri Bakanlığının binlerce silahlı gücü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Özel Güvenlik Daire Başkanlığı, Emniyet ve Jandarma istihbaratını elinde bulundurduğunu belirten Özkoç, bu bakanlığın devletin temel taşlarından biri olduğunu söyledi.

Milletin kendisine ait olan iradeyi, hakkının ve hukukunun korunmasıyla ilgili güç kullanma iradesini devlete verdiğini vurgulayan Özkoç, devletin de bu yetkiyi İçişleri Bakanı aracılığıyla halkın huzuru, refahı ve güvenliği için kullandığını dile getirdi.

Engin Özkoç, "Bizim bu konudaki hassasiyetimiz şudur; devletin bu kadar gücünü elinde bulunduran bakanlığın gerçekten milletin güvenine layık olması gerekir. Millet bu bakanlıkla ilgili gönül rahatlığıyla şunu söylemelidir; 'Hangi görüşten, hangi sınıftan, hangi gelir grubundan olursam olayım benim devletim beni koruyacaktır, bana sahip çıkacaktır. Yarın, öbür gün başıma bir şey gelirse benim polisim, benim jandarmam, benim istihbaratım benden yana tavır koyacaktır' diyebilmelidir." diye konuştu.

Böyle büyük bir gücün başında olan kişinin sözünün itibarlı, kendisinin de güvenilir olması gerektiğini anlatan Özkoç, şöyle devam etti:

"Eğer bu kişi sözü itibarlı, kendisi de güvenilir değilse, o zaman kendi evinde vatandaşımız huzurla yatamaz. Sokakta, insanımız, kızımız, eşimiz, dostumuz, huzurla yürüyemez. Her şey makam, mevki değil. Yeri geldiği zaman bu makamları mevkileri bırakmayı bilmeliyiz. İnsanlar 'Neye mal olursa olsun ben bu makamı, bakanlığı bırakmayacağım' anlayışıyla hareket etmemelidir."

- "Hukuk devletinin bakanı olamaz"

Özkoç, gücünü yasalardan ve Anayasa'dan alan İçişleri Bakanlığının bu gücü kullanırken dikkatli olması gerektiğini belirtti.

CHP Grup Başkanvekili Özkoç, şunları kaydetti:

"Ana muhalefet partisinin liderine 'Sen bittin' tehdidi savuran bir İçişleri Bakanı, hukuk devletinin bakanı değildir, olsa olsa tetikçidir. Açlık grevinde iki eğitimci için haklarında yargı süreci devam ederken broşür bastırıp da terörist ilan eden bir bakan, hukuk devletinin bir bakanı olamaz, olsa olsa iftiracı olur. İçişleri Bakanlığına dernek kaydı yaptırmış paramiliter yapılara sahip çıkan bir bakan hukuk devletinin bakanı olamaz, olsa olsa o bakana çeteci bakan denir. Ölüme, ölüye, yas içindeki insanlara saygısı olmayan, toprak altındaki cenazeye kastedebilen insanlarla aynı kareye girebilen bakan, hukuk devletinin bakanı değildir, olsa olsa zorbadır. Dün kara dediğine ak diyen, dün müteşekkir kaldığına bugün sümsük diyen, devleti terörden arındıracak liyakata, güvenilirliğe sahip olmayanın, 81 il emniyet müdürünün 74'ünün FETÖ'cü olduğu bilinen bir yapının başında yer alıp da temizlik yapmasına imkan ve ihtimal yoktur."

- "Ana muhalefet liderine 'Sen bittin' diyen o koltukta oturamaz"

Hukuk, adalet, vicdan tutarlılığına en fazla ihtiyaç duyulan yerlerin başında İçişleri Bakanlığının geldiğini vurgulayan Özkoç, "Orayı kafana yıkarız", "Şu referandum bitsin bak neler olacak", "edepsiz adam" gibi ifadeler kullanan, ana muhalefet partisinin liderine "Sen bittin" diyen bir kişinin o bakanlıkta oturamayacağını savundu.

Özkoç, "Sende Kemal Kılıçdaroğlu'nu bitirecek ne had ne güç var. İtibar olarak, kişilik olarak bitmiş bir kişi varsa o da Sayın Süleyman Soylu'dur. Bunca geri dönüş, bunca riya adamı bitirir. Değmez, sadece bir koltuk için değmez." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Soylu'nun FETÖ ile mücadelesini de eleştiren ve bu konuda inandırıcılığının olmadığını iddia eden Özkoç, "Sana inanmıyoruz, itibarına inanmıyoruz, senin güvenilirliğine inanmıyoruz. O koltuktan bir an önce kalkman gerektiğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Artık sizin de milletle bağınız kopmuş demektir"

CHP olarak dik durduklarını belirten Özkoç, şöyle konuştu:

"Biz CHP olarak şöyle düşündük; koskoca bir iktidar partisi var, iktidar partisinin değerli mensupları var, bu ülkeye hizmet etmek için bir irade gösteriyorlar. Bu iradeyi gösteren bu partinin içinde bu bakanlığı yönetebilecek güvenilirlikte ve sözünün itibarı olan nice insanların olması gerekir. Eğer siz, genel başkanınıza hakaretler yağdıran, terör örgütünü öve öve bitiremeyen, ana muhalefet partisini 'Sen bittin' diye tehdit eden, herkese hakaret eden ve güvenilirliği artık yok olmuş bir bakanı hala orada oturtmak istiyorsanız artık milletle sizin de bağınız kopmuş demektir. O yüzden bu bakanın düşürülmesiyle ilgili kendi inanılırlığınız ve itibarınız için el kaldırmanız gerekir. Çünkü millet bizi bugün vereceğiniz kararla anacaktır."