TBMM (AA) - HATİCE ÖZDEMİR TOSUN - AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, kadınların terör örgütlerince mağdur edilmesinin şiddetin en acımasız ve en vahşi biçimi olduğunu söyledi.

Keşir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TBMM Genel Kurulunda HDP'nin "Türkiye'de kadınların yaşadıkları ayrımcılık ve cinsiyete dayalı eşitsizlik" başlıklı bir grup önerisi verdiğini anımsatarak öneri metninde terör örgütlerince zorla dağa kaçırılan, istismara ve tecavüze uğrayan, ellerine silah verilen kız çocukları ve kadınlardan bahsedilmediğini söyledi.

HDP'nin kadın ve kız çocukları üzerinden siyaset yaptığını ancak iki yüzlü davrandığını ifade eden Keşir, kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddetten bahsedildiğinde tüm şiddet unsurlarının göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkati çekti.

- "HDP kadına yönelik şiddetle mücadele samimiyetsiz"

Birleşmiş Milletler, İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi uluslararası raporlarda PKK/YPD/YPG'nin 12 yaş altında zorla eline silah verilen çocuklar, kız çocukları ve kadınların infazları, tecavüzleri, okul çağındaki çocukların zorla dağa kaçırılması gibi olayların belgeleriyle yer aldığını vurgulayan Keşir, "Bunların hiçbirisi HDP'nin önergesinde yer almıyor, bu da HDP'nin kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddet ile mücadelede samimiyetsizliklerini ortaya koyuyor. Bir çifte standart söz konusu. Kadınların terör örgütlerince mağdur edilmesi, şiddetin en acımasız ve en vahşi biçimi." diye konuştu.

Keşir, gençlik motivasyonu gibi kamplara alınan daha sonra silahlı militanlara dönüştürülen, öldürülen çocuklarla ilgili belgelerin de raporlarda bulunduğunu söyledi.

Uluslararası tüm sözleşmelerde çocukların silahlı örgütlerce kullanılamayacağının net olarak tanzim edildiğine işaret eden Keşir, "Tüm sözleşmeler çocukların istismar edilemeyeceğini söyler ama ne yazık ki HDP'nin çocuk ve kadın hakları söylemleri içinde ne bu sözleşmelerin ilgili maddelerini görürüz, ne de kadın ve çocukların mağduriyetlerini." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Parlamentosunda gerçekleştirilen "Terör örgütü ve kadınlar" konulu toplantıya katıldığını dile getiren Keşir, orada terör örgütlerince kaçırılan, ellerine silah verilen, tecavüz edilen ve oradan kurtulan kadınların konu edildiğini belirtti. Toplantıda PKK/PYD/YPG'nin de çocukları öldürdüğünü, zorla silahlandırdığını, istismar ve tecavüz olaylarını gerçekleştirdiğini zikrettiklerini ifade eden Keşir, PKK'nın DEAŞ'tan, Boko Haram'dan bir farkı olmadığını Avrupa nezdinde dile getirdiklerini kaydetti.

- "Türk askeri Afrin'de kadın ve kız çocukları için de mücadele ediyor"

Türk askerinin Afrin'de terör mağduru kadınların da kurtarıcısı olduğuna dikkati çeken Ayşe Keşir, şunları kaydetti:

"Afrin'de Türk askeri öncelikle sınır güvenliğimiz konusunda ciddi bir mücadele veriyor ancak bu mücadelenin bir tarafı da kadınların kurtuluş mücadelesi. Afrin'de terör yuvaları imha edildikçe kadın ve kız çocuklarının kurtuluş imkanı da artıyor. Orada Türk askeri aslında kadınlar ve kız çocukları için de mücadele ediyor, bu mücadele bu açıdan da anlamlı."