TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, ABD ve diğer ülkelerin terör örgütlerine verdiği silahlarla şehit düşen asker ve polis ile gaziler olduğunu belirterek, "Dava açmak isteyen bu şehitlerin aileleri ve gazilerimizin bize başvurmaları halinde kurumumuz, onlara her türlü hukuki desteği vermeye hazırdır." dedi.

Malkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) "halkın avukatı" bir kurum olduğunu, dünyada da böyle bilindiğini belirterek, "KDK, halkın hangi derdi ve sıkıntısı varsa onunla ilgilenir, onları çözmeye çalışır." dedi.

Şeref Malkoç, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin'de devam eden Zeytin Dalı Harekatı'nın uluslararası hukuka ve BM kararlarına uygunluğunun tartışılmaz bir konu olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin orada terörle mücadele ettiğini belirten Malkoç, şöyle konuştu:

"Teröristlere silah vermek, yardım ve yataklık yapmak uluslararası anlaşmalara ve BM kararlarına göre suçtur. Dolayısıyla bu teröristlere kim silah veriyorsa ve silahlar da dönüp bizim askerimizi, polisimizi ve vatandaşımızı şehit ediyorsa bu, insan hakları açısından da işlenmiş olan bir suçtur; ceza ve tazminat hukuku açısından da işlenmiş bir suçtur.

Bunun örnekleri çok var. ABD geçmişte 11 Eylül olaylarından sonra, 'Suudi Arabistan vatandaşları bu suçu işledi' diye, Suudi Arabistan'ı cezalandırdı, Libya'yı cezalandırdı; Filistin ile ilgili verdiği kararlar var."

Şeref Malkoç, bu nedenle şehit yakınları veya gazilerin, Türk mahkemelerinde ve uluslararası alanda haklarını arayabileceklerini anlattı.

- "Hukuk içinde haklarımızı aramayacak mıyız?"

Bu konuda barolara ve sivil toplum örgütlerine çalışma yapmaları çağrısında bulunan Malkoç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kamu Denetçiliği Kurumu olarak, dava açmak isteyen şehit yakını, gaziler ve sivil toplum örgütlerine hukuk ve bilgi desteği vereceğiz. Bu davaları açmak onların en doğal haklarıdır. Dünyada bunun örnekleri vardır, en açık örneği de ABD'dedir. Kendi koyduğu amborgoya 'Türkiye uymuyor' diye haksız yere bizim bankamızın bir genel müdür yardımcısını tutukluyor mu, bundan hesap soruyor mu?

Kardeşim, senin ambargon BM kararı değil ama bundan dolayı bizim üst düzey bir bürokratımızı tutuklayabiliyorsun. Peki ABD'nin teröristlere verdiği silahlarla bizim insanımız, askerimiz, polisimiz şehit edildiğinde hukukun içinde biz haklarımızı aramayacak mıyız? Tabii ki arayacağız."

Kamu Başdenetçisi Malkoç, dava açmak isteyen bütün şehit aileleri, gaziler ve vatandaşların hukuki destek ve bilgi almak için kurumlarına başvuru yapabileceklerini ifade ederek, "ABD ve diğer ülkelerin terör örgütlerine verdiği silahlarla şehit düşen asker ve polisimiz var, gazilerimiz var. Bu şehitlerin aileleri ve gazilerimizin bize başvurmaları halinde, 'halkın avukatı' olan kurumumuz, onlara her türlü hukuki desteği vermeye hazırdır." ifadesini kullandı.