TBMM (AA) - AK Parti Kütahya Milletvekili Mustafa Şükrü Nazlı, Kütahya'nın, UNESCO'nun yaratıcı şehirler arasında kabul ettiği ve dünyadaki 180 şehirden biri olduğunu belirterek, "UNESCO yaratıcı şehirler ağına dahil olmak, Kütahya'mız için büyük bir başarıdır. Ancak farkındayız ki bu başarı bizim için yeni bir yolun başıdır." dedi.

Nazlı, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, TBMM Katip Üyesi, AK Parti Kütahya Milletvekili İshak Gazel ve AK Parti Kütahya Milletvekili Ahmet Tan ile basın toplantısı düzenledi.

Kütahya'nın, 31 Ekim 2017 tarihinde ilan edilen UNESCO yaratıcı şehirler ağının yeni üyeleri arasında yer alarak, zanaat ve halk sanatları alanında yaratıcı şehir ünvanını almaya hak kazandığını belirten Nazlı, böylece Kütahya'nın, UNESCO tarafından yaratıcı şehir kabul edilen dünyadaki 180 şehirden biri olduğunu ifade etti.

Nazlı, Türkiye’deki yaratıcı şehir sayısının, Gaziantep’in yanına Kütahya, İstanbul ve Hatay’ın da eklenmesiyle 4’e yükseldiğini vurguladı.

Kütahya'nın bu ağa zanaat ve halk sanatları (Crafts and Folk Art) dalında kabul edilen Türkiye’den ilk şehir olma başarısını gösterdiğini, kentin dünyadaki 37 şehirden biri olduğunu anlatan Nazlı, "Kütahya böylece, zanaat ve halk sanatlarıyla büyüyen ve gelişen, sanat ve zanaatı ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel sürdürülebilir kalkınmanın temel etkeni olarak benimseyen dünyadaki sayılı şehirlerden biri olarak kabul edildi." diye konuştu.

AK Parti'li Nazlı, Kütahya'nın, Kütahya Belediyesi ve Zafer Kalkınma Ajansı koordinasyonunda 2016 yılının başından beri yürütülen çalışmalar sonucunda ilk başvurusunda ağa kabul edilmeyi başardığını aktardı.

Kütahya'nın bu başarısında emeği geçen, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım olmak üzere, herkese teşekkür eden Nazlı, Kütahya'yı yaratıcı şehirler ağında, Kütahya Belediyesi'nin temsil edeceğini bildirdi.

- "Dünyanın çini başkenti"

Mustafa Şükrü Nazlı, başvuruda Kütahya Belediyesi'nin ortağı olan ve başvuru sürecinin koordinasyonunu üstlenen Zafer Kalkınma Ajansı'nın da ağa üyelik sürecinde "Yürütme Organı ve Resmi UNESCO Temas Noktası" görevlerini yerine getireceğini anlattı.

Nazlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaratıcı Şehirler Ağına üye olmak, Kütahya'nın şehir olarak tüm el sanatlarıyla, kültürüyle, müziğiyle, halkıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, eğitim kurumlarıyla, idaresiyle kısacası şehrin yaşam tarzıyla yaratıcılık üzerine kurulu bir sanat ve zanaat şehri olduğunu tescil etmektedir. Çini Sanatı, zaten 2016 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine dahil edilmişti, burada da Kütahya'nın rolü büyüktü. Kütahya için dünyanın çini başkenti ifadesini kullanmak yanlış olmaz. Ancak Kütahya’yı UNESCO Yaratıcı Şehirler ağına dahil eden kriter sadece dünyaca ünlü çinisi değil, şehrin sahip olduğu tüm zanaat ve halk sanatları ve bunların şehrin sosyo-ekonomik ve kültürel dokusuna işleyerek şehrin sürdürülebilir kentsel gelişiminde oynadığı kritik roldür. Bu üyelikle, ilimizdeki tüm sanatların uluslararası ölçekte bilinirliği de artacaktır."

Nazlı, Kütahya'nın yüzyıllar boyunca edindiği kadim geleneklerini ve sanat şehri olma kültürünü bu vesileyle dünyaya açacağını ifade ederek, şunları söyledi:

"Yüzyıllardır kesintisiz olarak devam ettirdiği sanatla yaşayan şehir olma sıfatını bu fırsatla tevazu ile uluslararası arenaya taşıyacaktır. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dahil olmak Kütahya'mız için büyük bir başarıdır. Ancak farkındayız ki bu başarı bizim için yeni bir yolun başıdır. Artık bir dünya şehri olmanın getirdiği sorumlulukların ve atılması gereken adımların farkındayız."