ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin bugünkü tavrını takdir etmek gerektiğini söyledi.

AK Parti Sözcüsü Ünal, CNN TÜRK canlı yayınında seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulundu, soruları yanıtladı.

Ünal, milletin oyu konusunda hassas olduğunu belirterek, "Bizim bir seçim geleneğimiz var, demokrasi geleneğimiz var. Zaman zaman darbelerle, muhtıralarla yara alsa da her zaman yoluna girmiştir. Millet bunu her zaman yoluna bir şekilde koymuştur. Bunu yıpratmamak lazım. Bunun meşruiyetine zarar vermemek lazım. Milletin zihninde, gönlünde, kalbinde bunu yaralamamak lazım. Bu siyasetçilerin sorumluluğudur." diye konuştu.

Siyasi parti temsilcilerinin sandık başında olduğuna ve sonuçların onların ıslak imzalarıyla tutanak altına alındığına işaret eden Ünal, "Buradan ancak demokrasi çıkar ki bu tecelli etmiştir." dedi.

Ünal, seçime katılma oranının yüzde 88 olduğuna ve millet iradesinin yüzde 98'inin parlamentoda temsil edileceğine işaret ederek, bunun demokrasi açısından sevindirici olduğunu ifade etti.

- "Bugünkü Muharrem İnce'nin tavrını takdir etmek lazım"

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin açıklamalarını değerlendiren Ünal, "Bugünkü Muharrem İnce'nin tavrını takdir etmek lazım." dedi.

İnce'nin "Başkalarının yenilgileri üzerine bir galibiyet inşa edemezsiniz. Kendi zaferinizi kazanmak için çalışmanız gerekir." sözüne atıfta bulunan Ünal, bu sözü çok değerli bulduğunu ifade etti.

Mahir Ünal, "Şu yenilirse, şununla şu anlaşmaz, ben de şuradan aradan çıkarım.' Bunun adı siyaset değildir. Siyaset böyle bir şey değildir. Siyaset, sizin emek verdiğiniz, alın teri döktüğünüz, 16 yıldan beri AK Parti'nin yaptığı şeydir. Cumhurbaşkanımız günde 18 saat çalışıyor. Biz, Cumhurbaşkanımıza baktığımızda, biz de daha çok çalışmak için çaba sarfediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Sıkılı yumrukla tokalaşamazsınız"

Muharrem İnce'nin "Sayın Erdoğan, artık hepimizin cumhurbaşkanı olun, herkesi kucaklayın." açıklamasının hatırlatılması üzerine Ünal, "Cumhurbaşkanımız hem Belediye Başkanlığı hem Başbakanlığı hem Cumhurbaşkanlığı döneminde her zaman kucağını açtı, elini uzattı ama takdir edersiniz ki sıkılı yumrukla tokalaşamazsınız. Eğer siz hakaret, nefret dili üzerinden, demokrasiye yakışmayan 'tek adam, diktatör' gibi ifadelerle bir siyaset dili, siyasal söylem oluşturursanız, muhatabınıza dönüp 'Sen, benimle niye anlaşmıyorsun' diyemezsiniz. Çünkü öncelikli olarak, o siyasetin, siyasal, demokratik kültürün gereklerini yerine getirmeniz gerekir." ifadesini kullandı.

Milletin seçtiği cumhurbaşkanına saygı duyulması gerektiğini vurgulayan Ünal, şunları kaydetti:

"Küfür, hakaret, demokrasi kültürüne yakışmayan 'tek adam, diktatör' gibi ifadeler kullandığınız kişiye sonra da dönüp 'Ben sizinle kucaklaşmak istiyorum' diyemezsiniz. Bu, karşılıklı bir sorumluluğun sonucu. Tabii ki birliğimiz, beraberliğimiz, bizim için her şeyin önünde. Ama karşılıklı güven ve iş birliğinin Türkiye'de inşası için Sayın Cumhurbaşkanımızın attığı adımlara ben şahidim. 19 Haziran 2012'de Kemal Kılıçdaroğlu, genel merkezimizde Cumhurbaşkanımızı o zamanki genel başkanımızı ve başbakanımızı ziyaret ettiğinde üçer kişilik heyetlerle toplantı gerçekleşti. O dönemde Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, bir milli mutabakat komisyonu çağrısı yapmıştı. O dönemde BDP ve MHP de bu çağrıya olumsuz yanıt vermişti. Cumhurbaşkanımız o dönemde Kemal Kılıçdaroğlu'na benim yanımda ne dedi biliyor musunuz? 'Kemal Bey, gelin biz beraberce bu ülkenin sorunlarını çözelim. Bakın, BDP ve MHP sizin çağrınıza olumsuz cevap vermiş ama biz sizinle beraber Türkiye'nin kahir ekseriyetini oluşturuyoruz.' Aynen bu ifadeyi kullandı. 'Yüzde 75 sizinle bizim oyumuz, gelin Türkiye'nin siyaset üstü sorunlarını beraber çözelim. Hatta burada bulunan arkadaşlarımızdan da bir komisyon oluşturalım ve terör konusunda, diğer Türkiye'nin siyaset üstü asıl meselelerinde bu arkadaşlarımız çalışsınlar, biz bu konularda beraber çalışalım.' dedi. Ama daha sonra maalesef cevap bile buna verilmedi. Şimdi ben, Sayın Muharrem İnce'nin özellikle bu yöndeki ifadelerini umut verici buluyorum."

(Sürecek)