ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "2016 ve 2017 yıllarında 23 milyar liralık 726 tesisi vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Bugün 7,7 milyar lira maliyetinde 375 tesisi tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.

Bakan Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen, 375 eserin hizmete alındığı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Toplu Açılış Töreni'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile bugün 7,7 milyar lira maliyetindeki 375 tesisin açılışını yapacaklarını söyledi.

Tamamlanan tesislerin arasında 77 baraj, 32 gölet, 139 sulama, 21 içme suyunun yanı sıra ormancılık ve meteoroloji tesislerinin de yer aldığını aktaran Eroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 21 Mayıs 2017'de 180 Günlük Eylem Planı'nın talimatını verdiğini, bu tesislerin 180 günde tamamladıklarını aktardı.

Bakan Eroğlu, Erdoğan'ın 14 Ocak'ta 10 milyar lira maliyetli 99 HES'i, geçen sene ise 22 Aralık'ta 4 milyar lira maliyetinde 151 tesisin açılışını yaptığını anımsatarak, 5 Nisan'da İzmir'de Başbakan Yıldırım ile 1,7 milyar lira maliyetinde 101 tesisi hizmete aldıklarını dile getirdi.

Eroğlu, "2016 ve 2017 yıllarında 23 milyar liralık 726 tesisi vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Bugün 7,7 milyar lira maliyetinde 375 tesisi tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öncülüğünde yatırım seferberliği başlattıklarını anımsatan Eroğlu, Bakanlığın Türkiye'nin ve dünyanın en yüksek barajlarını inşa ettiğini belirtti. Yüksek barajları inşa etmenin zor olduğunu dile getiren Eroğlu, Deriner ve Yusufeli barajlarının da en yüksek barajlar arasında yer aldığını ifade etti.

- 2019'un sonuna kadar 1071 gölet tamamlanacak

Yapılan diğer çalışmalara ilişkin bilgi veren Eroğlu, "bin günde bin gölet" yaptıklarını, 2019'un sonuna kadar da 1071 göletin yapımını tamamlayacaklarını kaydetti.

KKTC'ye su götürüldüğünü de anımsatan Eroğlu, dünyada ilk defa denizin altında boruları asarak, KKTC'ye su götürüldüğünü ifade etti.

Bakan Eroğlu, Ilısu Barajı'nda sona gelindiğini, gelecek yıl su tutumuna başlanacağını, Melen Barajı'nın da yakında biteceğini söyledi.

Afrika'ya da su götürüldüğünü vurgulayan Eroğlu, Afrika'da 1 milyon 700 bin kişiye su temin ettiklerini, sondaj kuyuları açtıklarını ve Erdoğan'ın talimatı üzerine Cibuti'ye baraj yapılacağını kaydetti.

Türkiye'nin 8,5 milyon hektarlık bir sulama alanı olduğu bilgisini paylaşan Eroğlu, bu alanın şu ana kadar 6,5 milyon hektarının sulandığını kaydetti.

Bakan Eroğlu, 2019'un sonuna kadar bölgesel gelişim projelerini hayata geçirmek için büyük bir seferberlik gerçekleştirdiklerini, GAP'ta çok ciddi ilerleme kaydedildiğini vurguladı.

- Konya, 110 yıllık rüyasına kavuştu

"Mavi Tünel" diye anılan Konya'nın 110 yıllık hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getire Eroğlu, 4 bin 471 dere ıslahını tamamladıklarını da aktardı.

Ormancılık alanında da çok büyük mesafeler katedildiğine dikkati çeken Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğünün hizmet alanının genişlediğini, yurt içinde ve yurt dışında hizmet vermeye başladığını, milli ağaçlandırma seferberliği kapsamında 4 milyar fidan dikildiğini, Erdoğan'ın izniyle 4 milyar 1'inci fidanı da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin bahçesine dikmeyi istediklerini ifade etti.

Çölleşme ile mücadelede büyük aşama katedildiğini aktaran Eroğlu, bu nedenle Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı'nın Ankara'da yapıldığını anımsattı.

Korunan alan, tabiat ve milli park sayısını artırdıklarını söyleyen Eroğlu, doğa koruma ve biyoçeşitlilik konusunda da büyük yol alındığını anlattı.

- Meteoroloji ölçüm istasyonu sayısı arttı

Meteoroloji alanında en ileri teknolojiyi kullandıklarını ifade eden Eroğlu, "Şu anda dünyada ilk 7'ye giren bir teknolojiye sahibiz. Daha önce 31 olan otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu sayısını bin 840'a yükselttik. Türkiye'de herhangi bir ilçenin hava durumunu, bütün meteorolojik bilgilerini dünyanın her yerinden görmek mümkün hale geldi." diye konuştu.

Toplu açılış geleneğini Erdoğan'ın başlattığını hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bugün açılışı yapılacak tesislerle 1 milyon 971 bin 820 dekar zirai arazi sulamaya açılacak, yılda 1 milyar lira zirai gelir artışı sağlanacak, 128 milyon metreküp yıl içme suyu temin edilecek, 7 il, 57 ilçe, 577 yerleşim yeri ve 242 bin dekar arazi taşkından korunacaktır. 3,15 milyon dekar alanda ağaçlandırma çalışması yapıldı, 67 bal ormanı, bir şehir ormanı, 57 mesire yeri tesis edilmiştir. Orman köylülerine yeni gelir kapıları sağlanmıştır. 166 otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurulmuştur. Tesis sayısı 375 olsa da birçok faaliyetleri birleştirdik."

Tarih ve saat verme ile toplu açılış geleneğinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'la başladığını aktaran Eroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın su alanında 7 bin 200 tesisin açılışını yaptığını söyledi. Eroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde de Erdoğan'ın 600 tesisi açtığını, toplam suyla alakalı 7 bin 800 tesisi Türkiye'ye kazandırdığını ifade etti.

"Dünyada bu kadar tesis açan başka bir lider yok" diyen Eroğlu, bütün tesislerde Erdoğan'ın talimatıyla en son teknolojinin kullanıldığını anlattı.

Bakan Eroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlık personeli, müteahhit firmalara ve tesislerin açılışına destek veren herkese teşekkür etti.

Eroğlu, 15 Temmuz hain darbe girişiminde Bakanlığın, DSİ, OGM ve diğer birimleriyle iş makineleriyle askeri kışlaların önünü tuttuğunu hatırlatarak, mesai mefhumu tanımadan çalışan Bakanlık personeline de teşekkür etti.