TBMM (AA) - Nijer ombudsmanı Ali Sırrı Maiga, tarihteki en büyük ombudsman ve arabulucunun, Hz. Muhammed olduğunu belirterek, "Kur'an-ı Kerim'deki öğretiler, dinimizin öğretileri bize bu müessesenin temellerini sunuyor." dedi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Nijer Ombudsmanı Ali Sırrı Maiga ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Maiga, Türkiye ile Nijer arasındaki ilişkilerin çok eskiye, 16. yüzyıla dayandığını, sağlam temellerinin bulunduğunu anlattı.

Maiga, "Tarih bize şunu anlatıyor; 16 yüzyılda Osmalı padişahı, temsilcilerden birini -bu kendi oğullarından birisiymiş- Nijer'e Agadez bölgesine yollamış. Türk temsilci orada evlenmiş, kalabalık bir grup, soy oluşturmuş. Agadez bölgesi halkına İstanbulewa deniliyor." ifadesini kullandı.

Nijer'in 1960'da bağımsızlığını kazandıktan sonra tanıyan ilk ülkelerden birinin Türkiye olduğunu anımsatan Maiga, bundan 6 yıl sonra da iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulduğunu bildirdi.

Maiga, Türkiye ile Nijer arasındaki ilişkilerin, özellikle Türkiye'nin Nijer'deki faaliyetlerinin çok insani bir boyutu olduğunu belirterek, bir şeyi vermenin yetmediğini, bunun nasıl verildiğinin, tarzın çok önemli olduğunu aktardı.

Türkiye ile Nijer arasındaki işbirliği alanlarında özellikle insani boyutunun ön plana çıktığını vurgulayan Maiga, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kırsal bölgelerdeki insanların ve yardıma muhtaç, kırılgan kesimlerin, halk gruplarının Türkiye tarafından yapılan faaliyetlerle desteklendiğini, korunduğunu, desteklendiğini özellikle belirtmek isterim. İşbirliği alanlarına baktığımızda sağlık, hastane yapımı, suyla ilgili faaliyetler, su kuyularının açılması. Özellikle kırsal bölgelerde yaşayıp, hayatında hiç içme suyu görmemiş, içme suyu nedir bilmeyen insanların ilk kez Türkiye'nin açtığı su kuyuları sayesinde suya erişmiş olmaları bizim için çok önemlidir. Okul komplekslerinin yapılması ve sivil havacılık da işbirliği alanlarımız arasında bulunuyor. İki ülke arasındaki vize muafiyeti de çok önemli. Bütün bunlar yöneticilerimizin vizyonu sayesinde mümkün oldu."

Maiga, Nijer ombudsmanı olarak bugün Türkiye'de Türkiye ombudsmanın daveti üzerinde bulunmanın kendisi için için özel anlam taşıdığını ifade etti.

Maiga, şu değerlendirmelerde bulundu:

Paylaştığımız ortak dinimiz, İslam var. Aslında ombudsmanlık kurumunun kökenleri, Osmanlı İmparatorluğu'na dayanıyor. Osmanlı İmparatorluğu'ndaki uygulamalar ombudsmanlık müessesine hayat vermiştir. Tarihteki en büyük ombudsman ve arabulucu Peygamberimiz Hz. Muhammed'dir. Bunun dışında Kuranı Kerim'deki öğretiler, dinimizin öğretileri bize bu müessesenin temellerini sunuyor. Yardıma muhtaç olanlar, hakkı ihlal edilenler, çocuklar ve diğer savunmaya muhtaç kesimlerin haklarının korunması, bunlar zaten Kuranı Kerim'deki öğretilerin temelinde."

Magi, ombudsmanlar olarak ilgilenmeleri gereken çok sayıda dosya, zorluk bulunduğunu kaydetti.

Kabulde Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve kamu denetçileri de hazır bulundu.