TBMM (AA) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, komisyona ulaşan 9 bin 173 başvurunun 9 bin 41'i hakkında gerekli işlem yapıldığını bildirdi.

Yeneroğlu başkanlığında toplanan komisyonda, Muğla Açık ve E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumları İnceleme Raporu ile Aydın ve İzmir Geri Gönderme Merkezleri İnceleme Raporu görüşülerek kabul edildi.

Mustafa Yeneroğlu, komisyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Komisyona dün itibariyle toplam 9 bin 173 başvuru olduğunu, bunların 9 bin 41'i hakkında gerekli işlem yapıldığına işaret eden Yeneroğlu, en fazla başvurunun 4 bin 97 başvuruyla memuriyete ilişkin sorunlar (göreve iade talebi, mobbing) hakkında yapıldığını belirtti.

Mustafa Yeneroğlu, komisyonlarına; cezaevlerindeki keyfi tutum ve işlemler, kötü muamele, işkence, fiziki koşullar hakkında 3 bin 228, yargıya ilişkin sorunlar hakkında 2 bin 85, yasal düzenleme talepleri hakkında 373 başvuru geldiğini ifade etti.

Kötü muamele ve işkence başvurusu nedeniyle yapılan 79 dosya, basında yer alan haberler üzerine de 22 vaka hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu vurgulayan Yeneroğlu, bugün kadar 6 alt komisyon kurulduğunu, 2 alt komisyonun çalışmalarının ise yarım kaldığını anlattı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Alt Komisyonu Başkanı Jülide Sarıeroğlu'nun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olması nedeniyle komisyon üyeliğinin sona erdiğini belirten Yeneroğlu, 28 Şubat Hak İhlallerini İnceleme Alt Komisyonunun ise komisyon üyeleri belirlenmediği için çalışmaya başlamadığını kaydetti.

Daha sonra AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi Alt Komisyonu, AK Parti Uşak Milletvekili Atay Uslu Mülteci Hakları Alt Komisyonu, AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay Batı Ülkelerindeki İslam Düşmanlığı Alt Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner de Tutuklu ve Hükümlü Hakları Alt Komisyonu çalışmaları hakkında bilgi verdi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Tutuklu ve Hükümlü Alt Komisyonunun cezaevlerindeki tutuklu milletvekillerini de ziyaret etmesi gerektiğini söyledi.

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, komisyonun uzun süredir toplanmamasını eleştirdi.

Başaran, komisyonun, en kısa zamanda cezaevlerindeki milletvekillerini ziyaret edip oradaki koşulları incelemesi gerektiğini belirterek, "Cezaevlerinde yaşanan sıkıntılar konusunda basında çok sayıda haberler yer alıyor, oralara da gitmeliyiz." dedi.

Tutuklu ve Hükümlü Alt Komisyonu Başkanı Metiner, bazı muhalefet milletvekillerinin, cezaevlerindeki FETÖ'cülerin ziyaret edilmesi gerektiği yönündeki talepleri, "Komisyon olarak gittiğimiz hiçbir cezaevinde, tek bir olumsuzluk bile görmedik. FETÖ'cülere hiçbir ziyarette bulunmadık. Komisyonumuzun, Meclisi bombalayan o alçak güruhun propagandasına alet edilmesini uygun bulmuyorum. İsteyen milletvekili gidip ziyaret edebilir ama komisyon olarak biz ziyaret edemeyiz." ifadesini kullandı.

Metiner, cezaevlerindeki tutuklu milletvekillerinin ziyaret edilmesi konusunda hiç bir sakınca görmediklerini kaydetti.

Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şaban Yılmaz, cezaevlerinin her türlü denetime açık olduğunu vurguladı.

Cezaevlerinde işkence ve kötü muamele konusunda eskiden çok sayıda iddia olurken şimdi olmadığını belirten Yılmaz, "Bu konuda çok önemli kararlar alındı. Bununla ilgili bir ihbar geldiği zaman hemen olaya müdahale ediyoruz. Bu konuda taviz vermiyoruz. Bu konu hakkında 2015 yılında 225 personel, 2016'da 363, 2017'de de 305 personel hakkında gerekli yasal ve idari tahkikat başlatıldı." diye konuştu.