TBMM (AA) - TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, "Azerbaycan ve Gürcistan'a FETÖ ile mücadelemizde ülkemize verdikleri güçlü destek için teşekkür ediyorum, bu hain terör örgütüne karşı halklarımızın yararı için iş birliğine devam etmeliyiz." dedi.

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Parlamentoları Dışişleri Komisyonları Üçlü Toplantısı, Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır, Azerbaycan Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Samad Seyidov, Gürcistan Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Sophie Katsarava ve heyetlerin katılımıyla TBMM'de gerçekleştirildi.

Bozkır, toplantının dünyaya ve bölgeye dostluk, barış, istikrar ve huzur mesajı vereceğini söyledi.

Toplantıda ülkeler arasındaki iş birliğinin, bölgesel, uluslararası sorunların ele alınacağını dile getiren Bozkır, toplantı sonrası taraflar arasında iş birliği protokolü imzalanacağını vurguladı.

Gücünü halklar arasındaki kardeşlikten alan ilişkilerin üst düzey ziyaretlerle desteklendiğini aktaran Bozkır, üç ülkenin enerji, ekonomik, ulaştırma, savunma alanlarında dünyaya örnek olabilecek nitelikte çalışmalar yaptığını belirtti. Ülkeler arasındaki ilişkilerin geldiği nokta açısından gurur verici bir tablo ile karşılaştıklarını ifade eden Bozkır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkelerimizin ekonomik alandaki ilişkileri son derece güçlüdür. 3 ülke arasındaki ticaret 4 milyar doları aşmıştır. Ülkeler arasındaki turist sayısı 7 milyona ulaşmıştır. Ancak bu rakamların gerçek potansiyelimizi yansıtmadığını düşünüyorum. Ulaşılması gereken potansiyeli yakalamak için iş adamlarımızı birbirimizin ülkelerinde yatırım yapmaya, ticaretimizi artırmaya teşvik etmeyi sürdüreceğiz."

Dünyanın kıskandığı birçok önemli projelere de imza atıldığına işaret eden Bozkır, hem bölgenin hem de Avrupa'nın kalkınmasına katkı sağlandığının altını çizdi.

Türkiye'nin Azerbaycan ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne verdiği güçlü desteğin bundan sonra da kararlılıkla devam edeceğini vurgulayan Bozkır, şu değerlendirmede bulundu:

"Gürcistan tek bir parçadır. Toprak bütünlüğü olmayan Gürcistan'ın hem bölgemiz için hem uluslararası için ne kadar büyük bir tehlike arzettiğini bütün dünyanın bilmesi gerekir. Azerbaycan'ın işgal edilmiş toprakların tekrar geri verilmesi, insanların tekrar yuvalarına dönmesi bizim için birinci öncelikli konuların başında gelmektedir. Azerbaycan ve Gürcistan'a FETÖ ile mücadelemizde ülkemize verdikleri güçlü destek için teşekkür ediyorum, bu hain terör örgütüne karşı halklarımızın yararı için işbirliğine devam etmeliyiz."

Bozkır, ülkeler arasındaki güçlü işbirliğinin gelişerek devam etmesi temennisinde bulundu.

- "Azerbaycan, Türkiye'nin yanındadır"

Azerbaycan Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Samad Seyidov da üçlü toplantılarda halkların iradesini ortaya koyduklarını söyledi. Milletin barış, huzur, dünyada yaşanan faciaların bitmesini istediğini dile getiren Seyidov, insani ilişkilerin refahın, huzurun, yakınlaşmaların artmasını sağlayan bir vasıta olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Afrin'de gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Harekatı'na değinen Seyidov, "Türkiye, bugün gerçekleştirdiği operasyonla terörü bitirecektir. Bu operasyon sadece Türkiye için değil, dünya içindir. Bugün Türkiye şehit veriyor. Teröristleri destekleyenlere karşı Azerbaycan, Türkiye'nin yanındadır." diye konuştu.

Gürcistan Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Sophie Katsarava da üç ülkenin ortak güvenlik ve ekonomik çıkarlar kapsamında bir araya geldiğine dikkati çekti.

Gürcistan'ın topraklarının yüzde 20'sinin işgal altında olduğunu ifade eden Katsarava, ülkelerin toprak bütünlüğünün üç ülkenin gündeminde yer aldığını kaydetti.

Toplantı basına kapalı olarak devam etti.