SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic, Türkiye'nin her zaman Bosna Hersek'in hakiki ve büyük dostu olduğunu belirterek, "Türkiye, hiçbir zaman Bosna Hersek'in içişlerine karışmadı. Her zaman Bosna Hersek'in küresel anlamdaki ricalarına, taleplerine olumlu yanıt verdi. Bu ziyaret de dostluğumuzu bir kez daha teyit etmiştir." dedi.

Zvizdic, Başbakan Binali Yıldırım ile Bosna Hersek parlamentosunda gerçekleştirdiği baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Türkiye'nin, Bosna Hersek'in en önemli dostlarından biri olduğunu ve sürekli olarak Bosna Hersek'e destek olduğunu dile getiren Zvizdic, görüşmeler sırasında Bosna Hersek'in dış ve iç politika hedefleri hakkında Türk mevkidaşını bilgilendirdiğini aktardı.

Zvizdic, Avrupa Birliği (AB) ve NATO'ya üyeliğin Bosna Hersek'in dış politika öncelikleri olduğuna dikkati çekerek, NATO'nun önemli bir üyesi olan Türkiye'nin Bosna Hersek'e NATO üyelik yolunda, özellikle de Üyelik Eylem Planı'nın aktifleştirilmesi noktasında destek olmaya devam etmesini istediğini söyledi.

Türkiye'nin her zaman Bosna Hersek'in yanında olduğunu ve özellikle bu kilit öncelikler konusunda Bosna Hersek'i desteklediğini belirten Zvizdic, görüşmede ayrıca bölgede ve Bosna Hersek'te barış ve istikrar ile Bosna Hersek'in ekonomik kalkınması konularında mevkidaşını bilgilendirdiğini anlattı.

- Görüşmelerin ana konusu ekonomi

Görüşmelerin ana konusunun ekonomi olduğunu dile getiren Zvizdic, Bosna Hersek'in özellikle enerji sektöründe önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti.

Ulaşım olanakları olmaksızın ekonomik kalkınmadan söz edilemeyeceğini söyleyen Zvizdic, Bosna Hersek'in özellikle sanayi alanında bölgenin lideri olduğunu ve önemli tecrübelere sahip olduğunu aktardı.

Zvizdic, Türkiye'ye Bosna Hersek'ten ihraç edilen ürünlerin başında tarım ürünlerinin geldiğini hatırlatarak, Türk yetkilerle yaptığı görüşmelerde özellikle tarım sektörüne vurgu yaptığını bildirdi.

Bosnalı çiftçilere de bu vesileyle müjde vermek istediğini ifade eden Zvizdic, "İki ülke arasındaki Serbest Ticaret Antlaşması, en kısa zamanda bitmiş olacak. Türkiye, en az 5 yıl daha Bosna Hersek'ten et ihraç edilmesi konusunda garanti vermeye hazır. Bu, hem çiftçilerimizin hem de Türk yatırımcıların uzun vadede bu alanda plan yapabileceği anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

Yeni Türk yatırımcıları ülkeye çekme konusunda da iş birliğinin süreceğini kaydeden Zvizdic, Bosna Hersek tarafının görevinin de ülkeye gelecek büyük Türk yatırımcılara en iyi koşulları sağlamak olduğunun altını çizdi.

Zvizdic, Türkiye'nin her zaman Bosna Hersek'in ilk 10 ticari ortağı arasında yer aldığını vurgulayarak, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 600 milyon avroyu aştığını ve 2019'da bu rakamı 1 milyar avronun üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Güvenlik, ekonomi, kültür, bilim ve eğitim alanlarında da iki ülke arasında iyi iş birliğinin devam edeceğini belirten Zvizdic, "Türkiye her zaman bizim hakiki ve büyük dostumuz oldu. Türkiye, hiçbir zaman Bosna Hersek'in içişlerine karışmadı. Her zaman Bosna Hersek'in küresel anlamdaki ricalarına, taleplerine olumlu yanıt verdi. Bu ziyaret de dostluğumuzu bir kez daha teyit etmiştir." dedi.

- Saraybosna-Belgrad Otoyol Projesi

Zvizdic, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna ile Sırbistan'ın başkenti Belgrad arasında Türkiye'nin desteğiyle inşa edilmesi planlanan otoyol projesine de değinerek bu projenin hayata geçirilmesi konusunda iyimser olduğunu anlattı.

Zvizdic, "İyimser olmamın iki nedeni var: Biri hem Sırbistan'ın hem de Bosna Hersek'in altyapı alanındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda hazır olmaları. Diğeri ise bu projenin bir ortağının da dostumuz Türkiye olması." dedi.

Otoyol projesinin karmaşık olduğunu ve kısa sürede hayata geçirilemeyeceğini dile getiren Zvizdic, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yılın ortalarında Bosna Hersek'e yapması planlanan ziyarette, projenin modelinin belirlenmesi ve idari anlamla başlatılmasının mümkün olabileceğini söyledi.

Zvizdic, iki ayrı güzergahtan yapılması öngörülen otoyol projesinde Bosna Hersek'in önceliğinin ekonomik açıdan daha uygun olan Saraybosna-Tuzla-Brçko-Bijelina-Belgrad güzergahından başlanması gerektiğini vurguladı.

- FETÖ ile mücadele

Zvizdic, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Bosna Hersek'e kaçan mensuplarının iadesi konusundaki bir soruya ise "Türkiye'deki seçilmiş organları destekliyoruz. Bunu, darbe girişiminin hemen akabinde de yaptık. Türkiye'nin cumhurbaşkanını, başbakanını, hükümetini ve ilgili kurumlarını terörle ve tüm terör örgütleriyle mücadelede destekliyoruz. Bosna Hersek olarak Türk kurumları ile iş birliğine devam edeceğiz. Bosna Hersek yasalarına uygun olarak, ülkenin istikrarına ve Türkiye ile aramızdaki dostane ilişkilere zarar verebilecek her türlü eylemi engelleyeceğiz. Bu alanda dikkatli hareket etmeyi sürdüreceğiz." yanıtını verdi.