1-Bağış sözleşmesi, Türk Borçlar Kanunu 234 ila 247. maddeleri arasında düzenlenmiştir.

2-Bağış, bir bedel veya başkaca bir karşılık alınmaksızın, bir malın mülkiyetinin, bir başkasına devredilmesi işlemidir.

3-18 yaşını bitirmemiş kişi bağış yapamaz.

4-Zihinsel özürlü, bağış yapamaz.

5-Reşit ve mümeyyiz olmayan kişiler, veli veya vasinin izni ile dahi bağış yapamaz.

6-Vasi, vesayeti altındaki kimsenin malını bağışlayamaz.

7-Anne ve baba, velayetleri altındaki küçüğün malını, satabilir fakat bağışlayamaz.

8-Küçük ve kısıtlılar, temyiz kudretine sahip olmak kaydı ile reşit olmasa da, kendisine yapılacak bağışı kabul edebilir.

9-Bağış işlemi için;

-tapu senedi,

-fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları,

-bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin, iki adet son 6 ay içinde çekilmiş 6x4 cm büyüklüğünde vesikalık fotoğraf,

-taraflardan biri vekil, vasi, kayyım tarafından temsil edilecek ise, temsil belgesi,

-tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge ve t.c. vatandaşlık numarası gerekmektedir.

10-Bağış işleminde, bağış harcı;

492 sayılı harçlar kanununa ekli (4) sayılı tarifenin (4/a) fıkrasına göre, taşınmazların, bağışlanmasında, kayıtlı değer üzerinden binde 54 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden tahsil edilir.

Ayrıca taşınmaz malın, varsa veraset ve intikal vergisi ilişiği kestirilir.

Bağış işleminden sonra, veraset ve intikal vergisi yönünden, tapu sicil müdürlüğünce vergi dairesine, duyuruda bulunulur.

Bağış harcı, satış harcından çoktur.

Bağış yapılınca, bağışı kabul edenin, sonradan, veraset ve intikal vergisi de ödemesi gerekmektedir.

11-...aksine hüküm yok ise, hibe’nin hükmü, bağışlayanın, ölümü ile son bulur.

12-Bağışlayan, tek taraflı irade açıklaması ile dönme hakkının sebebini öğrendiği tarihten itibaren, 1 yıllık hak düşürücü süre içerisinde bağıştan dönebilir.

13-Bağışlamayı kabul eden, bağışlayan veya yakınlarından birine karşı, ağır bir cürüm işlerse ve bağışlanan, bağışlayana veya ailesi için kanunen mükellef olduğu vazifelere karşı önemli bir surette riayet etmezse TBK m. 245’e göre bağışlayan, bağışlama vaadinden de dönebilir.

14-Eğer bağışlanan, sene geçmeden, vefat ederse dava hakkı, mirasçılarına geçer ve mirasçılar, senenin bitimine kadar rücu davası açabilirler.

15-Eğer bağışlanan, haksız olarak bağışlayanı, öldürürse, mirasçılar bağışlamadan dönme hakkını kullanabilirler.

16-Tenkis davasında hak düşürücü 1 yıllık süre, miras bırakanın ölüm gününden itibaren başlar. Tenkis davası açma hakkı, mirasçıların, saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak 1 yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin üzerinden 10 yıl geçmekle düşer.

17-Vasiyetler ile ilgili öğrenme günü, vasiyetname huzurda açılmış ise, vasiyetnamenin açıldığı gün, vasiyetname, huzurda açılmamış ise, sulh hâkimi tarafından, vasiyetnamenin tebliği tarihinden M.K. m. 596-597’ye göre başlar.

18-10 yıllık sürenin başlangıcı, kesin olarak vasiyetnamenin açıldığı tarihtir. 10 yıllık hak düşürücü süre, vasiyetnamelerde, vasiyetnamelerin, açıldığı tarihten, diğer hallerde, miras bırakanın, ölüm tarihinden itibaren başlar.

19-Vesayet altında bulunan küçük ve kısıtlılar için 1 yıllık süre, vasinin atama kararının, vasiye tebliği tarihinden başlar.

20-Bağışlamayı taahhüt eden kimse, borcu ödemekten, aciz veya iflas ilan edilir ise, bağışlama taahhüdü iptal edilir.