Aldığımız bu kararlar bizi de hayatımızı da çok uzun bir süre etkileme gücüne sahiptir. Kimi zaman kişiliğimizi şekillendirir, kimi zaman mesleğimizi belirler, kimi zamansa potansiyel yeteneklerimizi güçlendirir. O çok başarılı insanların, fark yaratanların, liderlik yapanların sürekli çocukluk dönemlerinin merak edilmesi tesadüf değildir. Peki nasıl çocuklardır bu çocuklar?



İyi de ben pembe giymek istemiyorum ki
Doğuştan kendilerine biçilen renkleri ellerinin tersiyle iterler. ’Eğer kız çocuksa pembe, erkek çocuksa mavi’ kuralı bu çocuklar için geçerli değildir. Onlar diledikleri rengi giyerler, hayatları boyunca da kendilerine yakıştırılanın değil, kendi tercihlerinin peşinden giderler.

Oyunlardan öğrendiğimiz bir şey var
O çocuklar siz farkına varamasanız da ne istediklerini çok iyi bilirler. Oyunlarını da buna göre seçerler. Kimi evde yüzlerce parça puzzle ile zaman geçirmeyi sever, kimi de dışarıda saatlerce arkadaşlarıyla birlikte oynayıp sosyalleşmeyi tercih eder... Onların bu tercihleri ileride, meslek seçimi dahil bir çok konuda karar vermelerinde etkili olur.

Arkadaşlarımı kendim seçebilirim
O çocuklar, dostluğun değerini herkesten iyi bilirler ve arkadaşlarını kendileri seçerler. Sizin hiç ihtimal vermeyeceğiniz nesneler bile onların en yakın arkadaşı olabilir. Bazıları kendi yaşıtlarıyla, bazıları en sevdikleri oyuncaklarıyla, bazılarıysa farklı canlılarla içten dostluklar kurarlar ve onlardan asla vazgeçmezler...

Sürekli aynı şeyleri yapmak hiç bana göre değil
Çocuklar, belirli bir yaşa kadar hayatı zorunluluklar üzerine değil de tat alma üzerine yaşarlar. O an canları neyi çekiyorsa onun peşinden giderler. Bir oyundan veya bir filmden çabuk sıkılabilirler. Çünkü onların hayatı daha dinamik, daha canlı ve daha keşfe yöneliktir. Sürekli yeni şeylerin peşinde koşan bu çocuklar daha yaratıcı ve üretken olurlar.

Büyüyünce doktor olmak zorunda değilim
Çocuklara küçük yaştan itibaren meslek seçmek, daha çok ebeveynlerin gündeminde olan bir konudur. Her yıl çocukları için seçtikleri mesleği değiştirirler. Çünkü çocukların ilgi alanları sürekli değişiklik gösterir. Her çocuk büyüyünce doktor olmak zorunda değildir. Eğitimi, ilgi alanları ve yetenekleri, meslek seçerken onları farklı sektörlere yönlendirebilir.

Benim adıma bir karar alırken iki kere düşünün
O çocuklar, kendi tercihlerini yapabilen, hayatı düşe kalka öğrenen, hayal kurabilen ve daha da önemlisi o hayallerin peşinde koşabilen çocuklardır... İşte bu yüzden anne babaların da onlar adına kritik kararlar alırken onların bu özelliklerini hesaba katmaları, onların bu gelişimlerini daha da ileriye taşıyabilecek, onları destekleyecek kararlar alabilmeleri çok önemli...