T.C.

Sağlık Bakanlığı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı

Sayı: 86696344-610

Konu: Yazılı Soru Önergesinin Cevaplandırılması

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

İlgi: 01.04.2013 tarihli ve 43452547-120.00-116020 sayılı yazınız.

Ankara Milletvekili Sayın Özcan YENİÇERİ tarafından verilen "elektronik sigaralara ilişkin” 7/19613 sıra sayılı yazılı soru önergesinin cevabı ilişikte sunulmaktadır.

Arz ederim.

Dr. Mehmet MÜEZZİNOĞLU

Sağlık Bakanı

Ek:

Soru Önergesi Cevabı (2 sayfa)

Ankara Milletvekili Sayın Özcan YENİÇERİ tarafından verilen “elektronik sigaralara ilişkin” 7/19613 sıra sayılı yazılı soru önergesinin cevabıdır.

Sigarayı bırakmak için kullanılan elektronik sigaralar ile ilgili medyada çelişkili haberler yer almakta ve bu konuda halk arasında ciddi kaos yaşanmaktadır.

Buradan hareketle;

1-Elektronik sigaranın yarar ve zararları hakkında ilgili birimlerce bir araştırma yapılmış mıdır, yapıldıysa bu araştırmanın sonuçları nelerdir?

2-Halkın elektronik sigaranın yarar ve zararları konusunda bilgilendirilmesi adına yürütülen projeler nelerdir.

3-Elektronik sigara satışı konusunda genel bir yasak veya izin var mıdır?

4-Bakanlıkça onaylanmış herhangi elektronik sigara var mıdır?

Cevaplar:

Elektronik sigara ve benzeri ürünler ile ilgili olarak Bakanlığımız nezdinde Genisletilmiş Bilimsel Danışma Kurulu teşekkül ettirilmiş ve Kurul 07/01/2008 tarihinde toplanmıştır. Bu toplantıda alınan kararlar doğrultusunda; elektronik sigara isimli ürünlerin içermiş olduğu nikotin maddesi nedeniyle nikotin kartuşları tibbi ürün, aktif maddeyi vücuda verme aracı olan cihazlar ise tibbi cihaz olarak değerlendirilmiştir.

Elektronik sigara ve kartuşlarının sigarayı bıraktırdığının bilimsel olarak kanıtlanamaması ve Bakanlığımız Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Beşeri ve Tıbbi ürünler Ruhsatlandırma Danışma Komisyonu tarafından söz konusu ürünlerin içeriğinde yer alan propilen glikol ve diğer maddelerin inhalasyon yolu ile kullanılmasının zararsız olduğuna dair yeterli kanıt bulunamaması, uzun vadede etkilerinin bilinememesi nedeniyle, Bakanlığımızın sigara ile mücadele programı da nazarı dikkate alınarak uygulama esaslarının yeniden değerlendirilmesi için gerekli çalışmalar başlatılmıştır.

Bu kapsamda Bakanlığım, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca bu güne kadar; kartuşu nikotin içeren herhangi bir elektronik sigara markası için ithalat izni verilmiş veya ruhsatlandırılmış herhangi bir ürün bulunmamaktadır. Ülkemize girişi kaçak yollarla ya da internet üzerinden olabilmektedir. Kişisel kullanım amaçlı olarak yurtdışından yolcuların beraberinde getirdiği elektronik sigaralara da bu kapsamda ithalat izni verilmemektedir.

Konuyla ilgili olarak, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından da, elektronik sigaranın içimsel ve şekilsel olarak sigaranın özelliklerini taşıyan bir ürün olduğu ayrıca elektronik sigaraların kartuşlarında tütün alkoloiti bulunması nedeniyle söz konusu ürünlerin tütün ve tütün mamulleri kapsamına alınması yönünde değerlendirme yapılmıştır.

Bu meyanda, elektronik sigaranın da diğer tütün mamulleri kapsamında değerlendirilmesine yönelik olarak 24.05.2013 tarihinde yapılan yasal düzenleme ile tütün içermeyen ancak tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü nargile ve sigara tütün ürünü olarak kabul edilmiştir.

Yapılan yasal düzenleme ile tütün içersin ya da içermesin, tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü ürün (elektronik sigara, bitkisel nargile vs.) 4207 sayılı Kanun hükümleri kapsamında değerlendirilerek kamuya açık kapalı alanlarda kullanımı yasaklanmıştır. İhlali halinde Mezkûr Kanun hükümlerine göre gerekli cezai müeyyideler uygulanmaktadır.

İlginize teşekkür ederim.

KAYNAKÇA

https://www2.tbmm.gov.tr/d24/7/7-19613sgc.pdf