Son günlerde hem haberlerde hem de sosyal medyada sıkça duyulan kayyım kelimesinin anlamı, vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, bir takım yetkileri içerisinde barındıran kayyım nedir, hangi durumlarda atanır ve görevleri nelerdir? İşte, kökeni Arapçaya dayanan ve bir yönetim merci olan kayyım hakkında bilinmesi gerekenler!

Türkiye’nin son aylar sıklıkla duyduğu kayyım, belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse veya kimselere denir. Kayyım belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için görevlendirilir.

KAYYıM ATAMASI HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?

Son aylarda kayyım ataması, usulsüzlüğe karışan kurumlar nedeniyle gündeme gelse de atama için tek bir sebep yoktur. Mal varlığının sahibi olan kişinin ölümü, özel veya tüzel ortaklıklarda eksiklik olması, toplumun genel menfaati için toplanan yardımların yönetilmesi adına kayyım atanabilir. İşte, kayyım atama durumlarına dair detaylar:

Ölüme bağlı durumlarda; mirasçıların dağınık hallerde oluşu, adresleri belli olmayan, sağ olup olmadığı bilinmeyen veraset ilamı çıkarılana kadar veya kanuni mirasçıları belli olana kadar,

Özel veya tüzel ortaklıklarda bazı noksanların bulunması, yönetim kurullarının görevden alınması, Genel kurul toplantılarının yapılamaması, yeni yönetim seçilememesi veya seçilmiş yönetim iptal edilmiş olması hallerinde mal varlığının yönetiminin yapılması,

Belli bir iş için toplumun genel menfaati için toplanan yardımların, harcama koşul ve şartlarının belli olmasına kadar mal varlığın yönetiminin yapılması için kayyım ataması yapılır.

KAYYIM NASIL ATANIR?

Sözlük anlamı cami hademesi ve belli bir malın yönetilmesi ya da belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse olarak geçen kayyımın atamaları mahkemelerce yapılır. Kayyım olarak mahkemelerce atanan kişiler, kendisine verilen yetki ve görevler kapsamında çalışırlar.