Bir motorlu taşıtın trafiğe çıkabilmesi geçici süreliğine verilen, asıl plaka hazırlandığında geçerliliğini kaybedecek olan plakalara geçici plaka denilmektedir.

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun "Geçici trafik belgeleri ile geçici tescil plakaları" başlıklı 25'inci maddesi doğrultusunda Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Yönetmeliğinde “geçici trafik belgeleri ve geçici plakaların" verilme esasları belirlenmiştir.

Motorlu taşıtların trafiğe çıkabilmeleri için tescil edilmeleri gerekmektedir. Geçici plakalar, tescil edilmeyen motorlu taşıtların trafiğe çıkabilmesi için
düzenlenmektedir. Bu durum, ülkemiz sınırlarındaki araçlar ve yurt dışına ihraç edilecek araçlar için geçerlidir.

Geçici plakalar metal üzerine değil bir karton üzerine basılır ve sarı zemine sahip olan bu tür plakalar beyaz bir şerit ile çaprazlanmıştır.

Geçici plakaların harf kodları da ‘’ G ‘’ olarak düzenlenmektedir.

Geçici plakalar 1-6 gün, 6-30 gün ve 1-365 gün arasında geçerliliğe sahip olacak şekilde düzenlenmiştir.

Geçici plaka almak istediğinde Trafik Tescil Kuruluşlarına başvuruda bulunmak gerekmektedir.

Vergi Suiistimali Nasıl Yapılmaktadır?

"A Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesi"ne istinaden "prototip veya yol testi" yapacak olan araçlar için düzenlenen T geçici plakaların zemini sarı, harf ve rakamları siyah olması zorunlu iken, bu uygulama suistimal edilerek, plakaların usulsüz bir şekilde, beyaz zemin üzerine siyah harf ve rakamdan oluşturulup, normal plaka görünümü kazandırılmaya çalışılmaktadır.

T plakalarda kanun istismar edilerek, usulsüz ÖTV'siz araç satışı yapılabilmektedir. Otomobil distribütörlerinin kullanım hakkı olan T plakalı araçların sıradan galeriler tarafından, noter aracılığıyla çıkarılarak, kiralama ya da satış yöntemi ile kişilere kullandırılabilmektedir.

Yurtdışından getirilen otomobillere, ÖTV ve KDV ödemekten kaçınılmaktadır.

Araca geçici T harf grubu plaka taktırılarak vergide büyük bir oranda indirim söz konusu olabilmektedir.

Ayrıca bu imkândan, otomotiv alanında araştırma yapan kurum ve kuruluşlar da faydalanmaktadırlar.

*1 yıl süreyle kullanılan araçların, daha sonra galeriye geri verildiği bilinmektedir.

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu

Geçici trafik belgeleri ile geçici tescil plakaları

Madde 25- Tescilsiz olup, karayolunda geçici olarak kullanılacak araçlara mali mesuliyet sigortası yaptırılmış olmak şartı ile ilgili tescil bürosundan geçici trafik belgesi ile geçici tescil plakası alınması zorunludur. Geçici trafik belgeleri ve geçici tescil plakalarının çeşitleri, verilme şartları, geçerlilik süreleri, nicelik ve nitelikleri, yurt dışından getirilecek veya yurt dışına götürülecek olan araçlara geçici tescil plakası verilmesi şartları ile diğer esaslar yönetmelikte belirtilir.

(Yeniden Düzenleme : 21/5/1997-4262/4 md.) Bu madde hükümlerine uymayanlar 3 600 000 lira para cezası ile cezalandırılırlar. Ayrıca, trafik zabıtasınca bu geçici belge ve plakalar iptal edilerek, araçlar trafikten men edilir. (2) Ayrıca, trafik zabıtasınca bu geçici belge ve plakalar iptal edilerek, araçlar trafikten men edilir.

KAYNAKÇA

https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2918.pdf

https://ehliyet.co/gecici-plaka-almak-nedir-fiyatlari-gerekli-evraklar.html

https://www.milliyet.com.tr/gundem/turkiye-genelinde-gecici-plaka-denetimi-ceza-yagdi-6323575

https://www.takvim.com.tr/guncel/2020/10/06/test-plaka-ile-otv-kacagi-3-milyonluk-araca-1-milyona-bindiler/4