0 numaralı kod: (organik yetiştiricilik)

Kod 0 ile başlıyorsa, organik yumurta demektir. Tavuğa verilen yem organiktir, hiçbir kimyasal barındırmaz, tavuğa hiçbir şekilde hormon uygulanmamıştır. Yumurtalar arasında en sağlıklı ve en pahalı olanıdır.

1 numaralı kod: (free range (açık dolaşıma erişim) yetiştiricilik)

Kod 1 ile başlıyorsa, gezen tavuk yumurtasıdır. Kümeslerde değil, tavuk çiftliklerinde yetişen ve özgür gezen tavukların yumurtalarıdır. Tavuğun, rahatça gezebileceği alanı mevcuttur. Ancak bu tavuklara, hormon ya da GDO'suz yem kısıtlaması gibi bir durum söz konusu değildir. Organik yumurtadan sonra, en sağlıklı yumurta budur.

2 numaralı kod: (kümeste kafessiz yetiştiricilik)

Kod 2 ile başlıyorsa, kümes içinde dolaşan tavuk yumurtasıdır. Bu tavuklar, belirli bir alan içerisinde rahat hareket edebilirler. Bu koda sahip olanların hormon ya da GDO'suz yem kısıtlaması gibi bir durum söz konusu değildir.

3 numaralı kod: (kafesli yetiştiricilik)

Kod 3 ile başlıyorsa, kafes tavuğu yumurtasıdır, diğer bir deyişle tavuk çiftliklerinde fabrikasyon usulü üretilen yumurtaları düşünebilirsiniz. Bu tavukların, çoğunlukla katkı maddeli yemlerle beslendiği söylenirken, Türkiye'de de en fazla tüketilen ve en ucuz yumurta türü budur. En sağlıksız yumurta diyebiliriz.

Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği

(2014/55)

Bu Tebliğ, evcil tavuktan (Gallus gallus var. domesticus) elde edilen yumurtayı kapsar.

Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’nde (2014/55)

Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

(Tebliğ No: 2017/42)

Madde 5-

a-) A sınıfı yumurtada yetiştirme metodu kodu, işletme ve kümes numarası kolayca görülebilir, okunaklı ve en az 2 mm yükseklikte olacak şekilde yumurta kabuğu üzerine damgalanır. İşletme numarası damgalanırken, yetiştirme metodu kodu, il trafik kodu ve işletmeye özgü kod arasında bulunan ve bilgisayar destekli veri tabanında işletme numarasını 15 haneye tamamlamak için kullanılan sıfırlar damgalanmayabilir.

Yetiştirme metodunun tespiti hususunda 22/11/2014 tarihli ve 29183 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yumurtacı Tavukların Korunması İle İlgili Asgari Standartlara İlişkin Yönetmelik hükümleri esas alınır.

Yetiştirme metodu kodu, işletme ve kümes numarası önüne;

-Organik yetiştiricilik için (0)

-Free Range (açık dolaşıma erişim) yetiştiricilik için (1)

-Kümeste kafessiz yetiştiricilik için (2)

-Kafesli yetiştiricilik için (3)

Olacak şekilde sistem tarafından otomatik olarak verilir.

Örnek: Organik yetiştiricilik için 0TR060000060000-01

KAYNAKÇA

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/12/20141220-5.htm

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/11/20171124-5.htm