Yazarlık denilince aklınıza direkt kitap yazarlığı gelmesin... Birçok firma gerek ürün gerek basın tanıtım yazıları  
Son zamanlarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de freelance içgücünde büyük artış yaşanıyor. Bu artışın üniversitede okuyup para kazanmak isteyen öğrenciler için büyük bir fırsat olduğunu söyleyebiliriz. Okul harcı, ev giderleri, yurt parası gibi ihtiyaçları karşılamak için öğrenciler bu iş fırsatlarını değerlendirebilir.

'Hemen olmaz demeyin 'Yazarlık'
Yazarlık denilince aklınıza direkt kitap yazarlığı gelmesin... Birçok firma gerek ürün gerek basın tanıtım yazıları  
için freelance yazarlarla çalışıyor. Türkçe'nin yanında en azından bir yabancı dili iyi konuşuyorsanız ve kaleminize güveniyorsanız yazarlıktan kısa sürede iyi paralar kazanabilirsiniz. Avrupa'da daha fazla kazandırsa da
Türkiye'de de freelance yazar ücretleri hiç de fena sayılmaz. En güzel yanı da istediğiniz şehirde yaşarken bunu yağabilmeniz. Genelde yazı başına verilen ücretler 10 ila 40 tl arası değişiyor. SEO uyumlu yazılarda ise fiyatlar biraz daha yüksek .

İçerik editörlüğü
Genelde Türkçe'ye hakim, dil bilgisi kurallarını bilen ve müşterinin isteklerine hızlı geri dönüş yapabilecek vakti olan öğrencilerin tercih edebileceği bir iş. Tabii ki yabancı dil yine muhteşem bir artı. Kısaca ben yazım hatası düzeltmeye bayılıyorum diyorsanız hiç beklemeden araştırmalara başlayın. Freelance bulamazsanız da en az asgari ücretle esnek saatleri olan bir işyerinde çalışabilirsiniz.

Çevrimiçi araştırmacılık
"Ajanslar için marka ve pazar araştırması yapmanın yanısıra, kaynak ve işe yarar birçok bilginin en kalitesini en hızlı şekilde ben bulurum; bunları çok güzel raporlar ve sunuma dönüşrürüm" diyorsanız bu iş tam sizlik.

Hibe analisti
Genellikle hibe analistleri; hibe evraklarını düzenler, önceki deneyimleri gözden geçirir ayrıca hibeleri onaylayıp diğer yıllara uygun fonları düzenler. Kısaca İşletme ve İktisat gibi bölümlerde okuyorsanız sizin için kaçınılmaz bir deneyim.

Web tasarımcısı

'Abi herkes yapıyor artık yea' demeyin. Eğer işiniz kaliteliyse her zaman öncelik sizindir. Fazlasıyla donanımlıysanız isterseniz tek başınıza isterseniz bir şirkette web tasarım işleri yapabilirsiniz. Elbette tek başınıza web sitesi yapmak cebinizi daha fazla doldurur.


STK'larda çalışmak
Greenpeace veya UNICEF gibi  

STK'ların yüzyüze projelerinde yer alabilirsiniz. Bir yandan kendi cebinizi doldururken bir yandan da hayırlı bir iş için mücadele eden kurumlara destek verebilir, destekçi kazandırabilirsiniz.

Gece denetçiliği
İsmi görünce hemen aklınıza bekçilik gelmesin... Genelde otel resepsiyonlarda gece nöbeti tutan, evrakları düzenleyen, misafir giriş çıkışlarını sağlayıp yardımcı olan kişilere gece denetçisi deniyor. Gece denetçiliğinde özellikle evrak hazırlamak ve defter tutma işlemleri için temel matematik bilgilerine hakim olmanız gerekiyor. Eğer bu sıfatlar bende var ve geceleri de pek uyumam diyorsanız okul çıkışı yardırın gitsin.

Sosyal medya asistanlığı

Sosyal medya asistanları genellikle markaların sosyal medya hesaplarını yönetir, ya da yöneten ajanslara destek verirler. Daha çok sosyal medya hesaplarını yöneten gece nöbetçileri gibi çalışırlar.

Misafir hizmet koordinatörü
Bu hizmetlerde çalışanlar sanayi kuruluşları, seyahat, kâr amacı gütmeyen kuruluşlara gibi birçok sektörde hizmet veriyor. Misafir hizmet koordinatörü olarak bu tür şirketlere katılıp yarı zamanlı veya tam zamanlı olarak çözüm ortaklığı yaparak yardımcı olabilirsiniz.

Serbest ürün fotoğrafçısı
Bir süredir e-ticaret siteleri için ürün fotoğrafçılığı bir hayli yükselişte. Bu tarz ürün fotoğrafçılığının standart stüdyo fotoğrafçılığından çok daha az gereksinimi var. Hatta birçok ihtiyacınızı kendin yap tarzı yöntemlerle evinizdeki malzemelerle giderebilirsiniz.



Selim Gerçeker / Mynet Haber