Hal böyle olunca da, ilkinin benzer on işte kazandığını, diğeri tek işte kazanmakta. Her ne kadar asgari ücret tarifesi getirilmiş ise de, reklam yasağı gibi, bunu da pek dikkate alan da yok. İnsanlar geçim kaygısında.

Özellikle mesleğin ilk yıllarında. Yeni mesleğe başlayanların en büyük yanılgılarının başında, işi alabilmek adına cazip ücret talep etmek geliyor. Böylelikle emeklerini, bilgilerini çok ucuza satıyor birçok avukat.

Oysa genel kanının aksine, ücreti düşük tutmak, insanların gözünde, kalitesizliğin de belirtilerinden. Elbette ki insanlar birçok alışverişlerinde hesap kitap yapıyorlar.

Ancak bilinçli müvekkiller, verecekleri işin önemine ve büyüklüğüne göre, avukatın aklından geçenden çok daha fazlasını vermeye çoktan hazırlar. Avukat ünvanını almak yetmiyor, bilginizle, tavrınızla, tarzınızla o ünvanın içini de doldurmanız gerekiyor.

Eğer bunu başarır, kendi markanızı yaratırsanız, iş için müvekkilden talep edeceğiniz rakam da artacak, çok daha az emek ve mesai ile, çok daha fazla kazanabileceksiniz. Yeni mezun da olsa, bir avukat, yazacağı bir dilekçeye, asla bir arzuhalcinin alacağı ücreti talep etmemelidir. Bu durum, hem kendisine, hem de mesleğine saygısızlıktır.

Günü kurtarmak adına yapılan bu tür işler, bir  avukatı asla iyi bir konuma getiremez. Aksine yerinde saymasına – gerilemesine sebep olur. Bir esnaf, ucuza ancak çok sayıda mal satarak sürümden kazanabilir belki. Ancak avukatlıkta sürümden kazanma olmaz.

Esnaf adam, malı satar ve parasını alır. Ancak bir avukatın alacağı her iş, uzunca bir süre sorumluluğunda kalır. Bu şekilde ucuza 50 iş alınca da, ortada ne kaydadeğer bir gelir kalır, nede yeni iş almaya ayıracak vakit. Avukatlıkta ay vardır günü kurtarır, gün vardır ayı kurtarır. Kimi aylar, yeni iş gelmez.

Mevcut dava yada icra takiplerinden sonuçlanan olmaz. Ancak kimi zaman da, bir günde kazanacağı tutar, 6 ay tek kuruş kazanmasa dahi avukatı finanse edebilir.  Geçim kaygısı duyan yeni avukata, “emeğini ucuza satma” demenin, pratikte pek anlam ifade etmeyecek bir tavsiye olduğunun farkındayız. Bir sonraki makalemizde, avukatın, fiyat rekabetiyle nasıl başa çıkabileceği konusunda naçizane tavsiyeler vermeye çalışacağız.

hukukitavsiyeler