“Sarı Şeritler” Ne Anlama Gelmektedir?

“Görme sorunu yaşayan insanlara” yardımcı olması için, caddelerin ve kaldırımların çeşitli kısımlarına, avm, kamu ve özel kurumlara, onları, yolun ve trafiğin durumu hakkında bilgilendirecek, çıkıntılı şeritler yerleştirilmektedir.

Çeşitli Şeritler ve Anlamları

1-Nokta kabartmalı şerit

Bu tip bir sarı şerit yaya geçitlerini belirtmek için kullanılır. Dörtgen şekilde gruplandırılmış nokta kabartmalardan oluşur. Yaya geçitlerinin yakınına takılan bu şeritler görme engelli kişilere burada bir yaya geçidinin olduğunu ve aynı zamanda dikkatli olmaları gerektiğini gösterir.

2-Fitilli kabartmalı şerit

Bu tür sarı şeritler de tıpkı nokta kabartmalı şerit gibi dörtgen şekilde dizilmiştir, ancak noktalar hizalı ve diğerine göre daha incedir. Bu şeritler yayaların yürüdüğü yol boyunca uzunlamasına yerleştirilir. Bu tür sarı şeritleri basamakların ve hemzemin geçitlerin öncesinde veya sonrasında görürsünüz. Görme engelli kişileri zeminin değiştiği konusunda uyarırlar.

3-Düzenli nokta kabartmalı şerit

Bu tür kaplama şerit dengeli şekilde yerleştirilmiş dairesel veya düz kabartmalardan oluşur. Görme engelli kişileri çevresindeki şeyler konusunda uyarmak için tasarlanmışlardır. Bu tür şeritler genellikle tren, metro ve tramvay istasyonlarında uyarı amaçlı olarak kullanılır.

4-Uzun çizgilere sahip şeritler

Bu tür kaplamalar yolda herhangi bir engelin olmadığını ve yürümek için güvenli olduğunu belirtmek için kullanılır.

5-Yatay ve dikey şeritler bir arada

Görme engellilerin ulaşımının daha rahat ve güvenli olması için kaldırımlara sarı ve kabartmalı bantlar çekilmiştir.

BM Engelli Hakları Sözleşmesi

İşbu Sözleşme’nin amacı, bütün engelli kişilerin insan hakları ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit olarak yararlanmalarını teşvik etmek, korumak ve sağlamak ve bu kişilerin doğuştan gelen onuruna saygı gösterilmesini teşvik etmektir.

Makul İmkânlar

Engelli kişilerin başka kişilerle eşit bir şekilde bütün insan hakları ve temel özgürlüklerden yararlanmaları veya kullanmalarını sağlamak için belirli bir durumda gerekli olması halinde orantısız veya gereksiz bir yük oluşturmayan gerekli ve uygun değişiklikler ve ayarlamalar anlamını taşır.
 

KAYNAKÇA

https://biacaip.com/kaldirimlarda-gordugumuz-sari-seritler-aslinda-ne-anlama-geliyor/