Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli dostlarıma Resmi evrakta sahtecilik suçları hakkında  bilgilendirme yapmak istiyorum. 

Bu suçlar kamu düzenini  ilgilendirir. Şikayet bağlı değildir. Yani siz bu suçu işlediğinizde savcılık  bu suçun işlendiğini öğrenir  öğrenmez resen soruşturma  yapmak  zorundadır. 

Siz bu suçu sahte resmi bir  belgeyi kullanarak işleyebilirsiniz. Veya gerçekte resmi olan bir belgeyi değiştirerek işleyebilirsiniz. Mevcut resmi bir belgeyi gerçek dışı düzenleyebilirsiniz.

Bu suç Türk ceza kanunumuzun  204. maddesinde  düzenlenmiştir. Bu suçun mağduru  her  zaman Devlettir. Siz bu suçu işleyerek kamu  güveni sarsmış oluyorsunuz. Bu suçtan maddi anlamada ya da manevi anlamda zarar gören  kişiler yargılamaya zarar  gören kişi olarak  katılabilirler.   

Bu suçu 8 sene içinde  şikayet  etmelisiniz.Bu  suçun  zamanaşımı  8 senedir. 

Buradaki suçun oluşması için resmi belge yazılı  bir  belge olmalı. Delil değeri olan  bir  belge üzerinde  bu  suç işlenebilir.Eğer resmi belge delil değerine sahip  değilse bu  suç oluşmaz. Vekaletname pasaport  icra ödeme emri araç ruhsatı  gibi   belli bir konuda delil olmak üzere  düzenlenmiş evraklar üzerinde  bu  suç işlenebilir. Bu suçun konusu olan belgenin  mutlaka kamu görevlisi tarafından düzenlenebilen belgelerden olması gerekir.Kamu  görevlisinin  suç  konusu resmi evrağın gerçeğini düzenleme yetkisi olmalı ama  bazen  kamu  görevlisi tarafından düzenlenmese bile  senet  çek gibi kambiyo evrakları da sahtecilik suçunun konusu oluşturabilir.  

Bu  suçun oluşması için belgenin mutlaka usulüne uygun  düzenlenmesi  gerekmez. Bu suçta zarar olasılığı varmı yokmu mahkeme buna  bakar. Resmi belgede sahtecilik suçunun en önemli şartı  aldatıcılık özelliğine sahip olup  olmadığına bakılır. Eğer sahte olduğu  açıkça anlaşılıyorsa o belgenin aldatma yeteneği olmadığı  için suçun  unsuru olan aldatıcı olma özelliğinin gerçekleştiği  söylenmez. 

Eğer bu suçu kamu görevlisi   işlerse  nitelikli resmi belgede  sahtecilik  suçu  oluşur TCK 204/2. 

Sahteliği  ispat  edilinceye  kadar geçerli belgeler ve aksi ispat edilinceye  geçerli  belgeler  olmak üzere bizim hukukumuzda iki tür  resmi belge vardır.

Resmi belgede  sahtecilik suçunun  cezası 2 seneden 5 seneye kadardır. Eğer  bu  suçu bir kamu görevlisi görevini kötüye kullanmak sureti işlerse 3 yıldan 8 seneye kadar hapis cezası verilebilir. 

Resmi  evrakta  sahtecilik suçu dolandırıcılık suçu ile birlikte işlenebilir. Bu durumda hem dolandırıcılık hem de sahtecilikten ceza verilir. Bu davalara Ağır ceza mahkemeleri bakar.