'Hayalimdeki hukuk sistemi bu değildi!' diyen Türk, yargıçların kolayca verdiği tutukluluk kararlarını eleştirdi. Asıl olması gerekenin tutuksuz yargılamalar olduğunu belirten Eski Bakan “Böyle bir hukuk uygulamasının olduğu bir ülkeyi beklemiyordum. Bu olmaması gereken bir şeydi. Hukuk devletine, insan haklarına inanan insanlarız. Buna aykırı olan durumlarda eleştirmek görevimiz." ifadelerini kullandı.

İşte Adalet eski Bakanı Türk’ün Hukuki Haber’e özel yaptığı açıklama:

TERÖR TANIMI DEĞİŞECEK Mİ?
Türkiye'nin bir Terörle Mücadele Kanunu var. 2013'de bir değişiklik yapılmış ve orada terör tanımlanmış. Aslında yapılmak istenen çıkartılmak istenen şeylerin çoğu burada var zaten. Kimin neye göre hangi şartlarda değerlendirileceği belirtmiş.

AYM ELEŞTİRİLERİNİ HAYRETLE VE İBRETLE İZLİYORUM
Anayasa Mahkemesi ile ilgili eleştirileri hayretle ve ibretle izliyorum.  Aslında mahkeme kararları da tartışılabilir ama eleştirilere neden olan Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verilmiş ‘tutuklama kararına’ karşı bir hak ihlali olduğu hükmündeki karar.

BÖYLE BİR KARAR VERİLMESİNİ BEKLEMİYORLARDI
Çünkü onlar böyle bir karar verilmesini beklemiyordu. Asıl olan yargılama yapılacaksa da tutuksuz yargılama durumudur. Oysa biz de kolaylıkla tutuklamaya karar veriliyor. Tutuklamanın Anayasanın 19. maddesinde nasıl olacağı detaylarıyla gösterilmiş.

YARGILAYACAKSANIZ DAHİ TUTUKSUZ YARGILAYABİLİRSİNİZ
Tutuklama yapılırken burada bir haber söz konusuydu. Bu haberi yayınlayanlar Türkiye'de Cumhuriyetle yaşıt bir gazetenin genel yayın yönetmeni diğeri de Ankara temsilcisi. Şimdi kaçma olasılığı var mı? Delilleri yok etme değiştirme olasılığı var mı? Deliller zaten basılmış nasıl yok edilecek. Dolayısıyla tutuklama kusurları yok. Yargılayacaksınız dahi tutuksuz yargılama yapabilirsiniz.

HUKUK DEVLETİNİ İSTEMİYORSUNUZ DEMEKTİR
Gül ve Dündar için verilen AYM kararı yerindeydi. Bundan dolayı Anayasa Mahkemesi'nin kaldırılmasını istemek hukuk devletine, insan haklarına inanmamanın sonucudur. AYM'nin zaman zaman hatalı kararları olmuştur. Örneğin 367 kararı gibi ama AYM Türkiye'de hukuk devletinin güvencesidir. İnsan haklarının güvencesidir. Bunu kaldırmak istediğiniz zaman siz hukuk devletini, hukukun güvence altına alınması istemiyorsunuz demektir. O çıkışlar hatalı.

CUMHURBAŞKANININ TAVRI ANAYASAYA AYKIRI
Cumhurbaşkanı devletin tarafsız başıdır. Orada Cumhurbaşkanı adeta mahkemelere; ‘nasıl karar vereceğini teskin eden açıklamalar’ yapıyor. Buda anayasaya aykırıdır. Anayasaya göre hiç kimse hiçbir makam görülmekte olan bir dava için talimatta, tavsiyede ve telkinde bulunamaz.

HAYALİMDEKİ HUKUK SİSTEMİ BU DEĞİLDİ
Hayalimdeki hukuk sistemi bu değildi. Böyle bir hukuk uygulamasının olduğu bir ülkeyi beklemiyordum. Bu olmaması gereken bir şeydi. Hukuk devletine, insan haklarına inanan insanlarız. Buna aykırı olan durumlarda eleştirmek görevimiz.

HUKUKİ HABER - ÖZEL