Sosyal medyaya yönelik olarak yapılan bu engellemeyi ‘hortuma basma operasyonu’ olarak ifade eden Prof. Akdeniz, “Alınan bir karar yok ama hukuken olmayan bir engelleme var. TİB ve BTK’nın böyle bir yetkisi bulunmuyor” ifadelerini kullandı.
 
İşte Prof. Dr. Yaman Akdeniz’in Hukuki Haber’e özel o açıklamaları:
 
İNTERNETİ DEĞİL, SOSYAL MEDYA PLATFORMUNA OLAN VERİ AKIŞINI YAVAŞLATIYORLAR
Yavaşlatma adı altından sosyal medyaya girişin engellendiğini belirten Akdeniz, VPN çalıştırılmadığı sürece Twitter ve Facebook’a girilemediğini ifade etti. Akdeniz, “Sosyal medyayı sadece yavaşlatmıyorlar ki; ben dün hiç giremedim. Yani VPN çalıştırmadığımız sürece giremiyoruz. Kapattıkları zaman daha kolay giriyorduk. Şu anda yaptıkları çok farklı bir şey. İnterneti yavaşlatmıyorlar, sosyal medya platformuna olan veri akışını yavaşlatıyorlar.
 
BU BİLİNÇLİ YAPILAN BİRŞEY
Haber sitelerine girişte herhangi bir engelleme söz konusu olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Yaman Akdeniz, sosyal medyaya girişin engellenmesinin nedenini ise şöyle açıkladı:
 
“Bu bilinçli yapılan bir şey. Ben bunu hortuma basma operasyonu olarak ifade ediyorum. Benim bilgisayarımdan giden talepleri başka yerlere yönlendirerek yavaşlatıyorlar. Bazı durumlarda ise tamamen durdurmuş oluyorlar. Aslında Twitter'da, Facebook'ta bir sorun yok. Burada internet servis sağlayıcıları bunu yapıyor. Onlara bu talimatı kim veriyor bilmiyorum. BTK ve TİB’in böyle bir engelleme yetkisi yok. 5651 sayılı kanunla bu engellemeler mahkemelere verirmiş. Tabi bununda bir gerekçesi olması lazım.”
 
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ AYKIRI
Geçmişte Twitter ve Facebook’a yönelik yasaklama kararı karşısında, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunan isim olan Prof. Akdeniz, ifade özgürlüğünü geniş incelendiğinde buna bilgi edinme hakkının da girdiğini belirtti. Birçok ülkede internet erişiminin de bireysel hak ve özgürlük kapsamında görülmeye başlandığını söyleyen Akdeniz “ Bilgi alma ve verme hakkı engellediği için tabii ki bir ifade özgürlüğü ihlali olarak değerlendirilmelidir. Aksi bir durum düşünülemez.” dedi.
 

SOMUT VERİ YOK
Şu anda  var olan ama hukuken olmayan bir engelleme olduğunu belirten Akdeniz, bu duruma nasıl hukuki boyut kazandırılacağını şöyle açıkladı:

“Burada ana sorunlardan bir tanesi somut verilerin olmaması. Mahkemeye gittiğiniz zaman veya bireysel başvuruda bulunacağız zaman hukuki bir yetkinin yanlış kullanılması ya da gereğinden fazla kullanılması veya o kararın anayasaya aykırılık iddiası taşıması lazım.

YouTube için anayasa Mahkemesi'ne gittik, AİHM'e gittik ama hep elimizde bir karar vardı. Buradaki sorun, olayı kanıtlama açısından somut bir belge yok. Yavaşlatma tam ne zaman başladı ne zaman bitti belli değil. Gündem değişene kadar, gündem dağlana kadar bunu yapıyorlar.

Şimdilik savcılığa suç duyusunda bulunulabilir.
 
Hukuki Haber - ÖZEL