Hazırlanan tasarıya göre  Yargıtay’ın daire sayısı 46’dan 24’e, üye sayısı 516’dan 200’e; Danıştay’ın daire sayısı 17’den 10’a, üye sayısı 195’ten 90’a inecek. 65 yaşa kadar olan görev süresi Anayasa Mahkemesi (AYM) gibi 12 yılla sınırlandırılacak. Bir kez seçilen bir daha seçilemeyecek. Türkiye Adalet Akademisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle yazılı sınav sonucu atamaları yapılan adli ve idari yargı hâkim adaylarına sözlü sınav getiriliyor. Sınavda 70 ve üzeri puan alan başarılı kabul edilecek ve iki ay içinde sözlü sınav hakkı tanınacak.

Yapılması planlanan bazı değişikliklerin faydalı görünse bile arkasındaki gerçeğe bakmak gerektiğini belirten Şeker, hükümetin bu konularda sabıka kaydının çok olduğunu söyledi.

İşte Şeker’in Hukuki Haber’e özel o açıklamaları:

YARGITAY TAM BİR İÇTİHAT MAHKEMESİ OLABİLİR
İstinaf Mahkemelerinin kurulması ile Yargıtay’ın dosya sayısını azalacağını söyleyen Şeker, Yargıtay’ın belli konularda idealizmi yakalaması durumunda tam bir içtihat mahkemesi olabileceğini söyledi.
 
SONRA BİR ARKA PLAN ÇIKIYOR
Hükümetin daha önce çıkardığı yasaları da eleştiren eski bakan:  “Hükümetin çıkartmayı planladığı yasa tasarıları faydalı gözükebilir, güzel amaçlar ön plana çıkartılabilir ama sonra bir arka plan çıkıyor. Umarım yargıyı daha da çok bozmazlar.” İfadelerini kullandı.

YARGIÇLARLA DAMA TAŞI GİBİ OYNANIYOR
Yargı mensuplarına yaşatılan durumu istenmeyen durumlarıda da eleştiren Şeker şöyle konuştu, “Yargı mensuplarıyla dama taşı gibi oynanıyor. Şu yasa çıkarılıyor vs bunları beni ilgilendirmiyor. Arkasındaki amaç beni ilgilendiriyor. Vekiller kul olmayı kabul etmişse oradan bir şey çıkmaz. Sadece kişisel menfaat beklersin.

ONLAR DA İNSAN
Şeker son olarak hakim ve savcıların bu konuda yapacakları bir şey olmadığını belirterek “Yargı mensupları ne yapsın. Düşünün siz yargıçsınız ama devlet memurusunuz. Onlar da insan. Ne yapsınlar!" dedi.
 
 Hukuki Haber - ÖZEL