Değerli okurlarım sizlere bu makalemde Türk ceza Kanunumuzun 252. maddesinde düzenlenmiş olan Rüşvet suçu hakkında bilgilendirme yapmak istiyorum.

Rüşvet suçunda rüşveti veren  gerçek kişidir. Rüşveti  alan ise  kamu görevlisidir. Bu suç kamu idaresine  olan  güveni sarsan suçlardandır. Vatandaşlarımız genelde rüşvet suçu ile irtikap suçunu birbirine karıştırırlar. Oysaki irtikap suçunda kamu görevlisi nüfusunu kullanır baskı yapar ya da hileli davranışlar sergileyerek  bu  suçu  işler.

Bizim hukuk sistemimizde şikayet bağlı suçlar vardır bir de şikayete bağlı olmayan suçlar vardır. Rüşvet suçu şikayete bağlı değildir. Savcılık suçun işlendiğini öğrenir öğrenmez resen soruşturma  yapmak zorundadır.    

Her suçun bir zamanaşımı vardır. Hukuk sistemimizde  ceza zamanaşımı ve dava  zamanaşımı olmak üzere iki tür zamanaşımı vardır. Rüşvet suçu ile ilgili  dava zamanaşımı 15  senedir.

Türk  ceza  kanunu  252/3. Maddeye  göre bir  devlet  memuru ile bir gerçek kişi rüşvet konusunda   anlaşmaya  varmışlarsa rüşvet verilmese bile sanki  suç tamamlanmış gibi cezalandırılır. Öncelikle iki kişinin  rüşvet konusunda  anlaşması gerekir. Burada bir tarafta rüşvet vermeyi  vaad  eden bir kişi vardır. Diğer tarafta ise rüşvet karşılığında bir işi yapmayı ya da yapmamayı vaad eden bir kişi vardır. İki kişinin vaad  etmesi ile  suç tamamlanmış sayılıyor değerli dostlarım bu  duruma dikkatinizi çekmek isterim. Suçun oluştuğunu farz edebilmemiz  için  vaade bulunmak  demekki yeterli oluyor.

Teklif ister kamu görevlisinden gelsin ister gerçek kişiden gelsin hiç  fark etmez suç oluşur. Taraflar  bu konuda anlaştıktan  sonra  vazgeçseler bile geri dönüş yoktur suç oluşmuştur.

Siz  bir  kamu  görevlisi  iseniz  ve  karşı taraf  maddi  bir şeyler  istediniz ancak karşı taraf kabul  etmedi diyelim ama  siz  o kamu görevlisine  bir menfaat  temin  etmeyi   vaad  ettiniz ama  kamu görevlisi bunu kabul  etmedi  diyelim o takdirde kamu görevlisinin cezası  yarı oranında  indirilecektir.

Bu  suçu herhangi bir kişi işleyemez  ancak bir  kamu görevlisi işleyebilir. Yani bir milletvekili bir belediye başkanı bir belediye meclisi  üyesi avukat hakim savcı  bilirkişi tanık  gibi  yargı  görevi  yapanlar kaymakam vali polis gibi kişiler bu suçu işleyebilir.

Kişi  rüşvet  anlaşmasını yaptı ancak  daha  sonra  görevinden  ayrıldı   diyelim bu durum  rüşvet  suçunun oluşumu  engellemez   yine de o kişi  rüşvet suçundan  cezalandırılır.  Bu  suçun  oluşumu için  kamu görevlisinin  görevi  kapsamına  giren bir  işi yapmayı ya  da  yapmamayı vaad  etmesi  gerekir. Yani kamu  görevlisi  kendi  görevi alanına  giren bir suç  bir işi halletmek için  maddi  menfaat  istemesi  gerekir.  Yoksa kendi  görev  alanına  girmeyen bir  iş için maddi menfaat  isterse  tabiî ki bu  suç oluşmaz.

Değerli  dostlarım bu  suçun kanunumuzdaki cezası 4 seneden başlar  hakim size  4 senede  verebilir  12  senede verebilir. 

Ayrıca  siz  diyelimki  kamu  görevlisi olarak rüşveti talep  ettiniz  ama  henüz  bir  anlaşma yapmadını  diyelim  bu durumda kamu  görevlisi olarak  size mahkeme vereceği cezayı yarı oranında indirebilir. Yani  2 seneden 6  seneye kadar ceza verebilir.

Rüşvet  alan ya  da  rüşvet talebinde bulunan  kişi  hakim  savcı  avukat  noter ise  bilirkişi ise  yeminli mali müşavir ise  ceza 1/3  den  ½ ye kadar  artırılır. 

Kişi  diyelimki  işlemiş olduğu  bu  suçtan  özgür iradesi ile  pişman olursa ceza  indirim  nedenidir. Rüşveti  alan  veya  almak için anlaşan  kamu  görevlisi soruşturma  makamları rüşvet suçunun işlendiğini  öğrenmeden  rüşvet  konusu şeyi  yetkili makamlara teslim ederse  etkin pişmanlıktan yararlanır. 

Rüşvet veren ve rüşvet alan arasına  aracılık eden kişi de  müşterek  fail   olarak aynı  rüşvet  alan ve  veren gibi cezalandırılır. Rüşvet suçuna aracılık suçunun cezası 4 yıldan 12 yıla kadar hapis  cezasıdır.  (tck  252/4)

Rüşvet suçuna  teşebbü mümkündür. Siz bir kamu görevlisi olarak  rüşvet talebinde  bulundunuz  ancak  karşı taraf bunu kabul etmedi ise  rüşvet  suçu yine oluşmuş  olur.   

Veya  kamu  görevlisine menfaat  temin   etmeyi vaad  ettiniz  ancak kamu  görevlisi  bunu kabul  etmedi ise siz rüşvet verme suçuna teşebbüs  etmiş olursunuz. Her  iki  durumda da  teşebbüsten  cezalandırılırsınız. Siz  rüşvet  suçuna teşebbüs  ederseniz alacağınız  ceza  2  seneden  6  seneye kadar  hapis cezasıdır.