İSTANBUL (AA) - Türk Epilepsi ile Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Naz Yeni, epilepsinin herkesin başına gelebilecek kronik bir hastalık olduğunu, epilepsi hastası bireylerin birçoğunun düzenli ve doğru bir tedaviyle normal hayatlarına devam edebileceğini belirtti.

Prof. Dr. Naz Yeni, Dünya Epilepsi Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, epilepsi farkındalığı için başlatılan "Epilepsi İçin Bak" projesi kapsamında yapılan araştırmaya göre, epilepsinin, şizofreni ve kanserden sonra insanların çevresinde olmasından en çok rahatsızlık duyduğu hastalık olarak öne çıktığını ifade etti.

Araştırmaya katılanların yüzde 60'ının birinci derece yakınlarının epilepsi hastası bir bireyle evlenmesine sıcak bakmayacağını belirttiğini, yüzde 25'inin de epilepsi hastası bir bireyi işe almak istemeyeceğini söylediğini aktaran Yeni, şunları kaydetti:

"Beyinde var olan elektriğin aşırı artması ile ortaya çıkan epilepsi, bugün Türkiye'de 800 binden fazla kişiyi etkiliyor. Doğru tedaviyle hastaların çoğunda kontrol altına alınabilen epilepsi hastalığı hakkındaki ön yargılar ise hastaların hayatını zorlaştırıyor. Epilepsi, herkesin başına gelebilecek kronik bir hastalık. Araştırma sonuçları, epilepsi ile ilgili ön yargıları gözler önüne serse de epilepsi hastası bireylerin birçoğu düzenli ve doğru bir tedavi ile çalışabilir, okula gidebilir, evlenebilir yani normal hayatlarına devam edebilir."

Yeni, Türk Epilepsi İle Savaş Derneği'nin UCB Pharma'nın koşulsuz katkılarıyla hayata geçirilen "Epilepsi İçin Bak" projesi kapsamında toplumsal ön yargılara dikkati çekmek için Türkiye genelinde bir farkındalık araştırması gerçekleştirdiğini ifade etti.

Araştırmanın, Türkiye temsili 18 yaş üstü bin kişinin katılımıyla bilgisayar destekli telefonla görüşme yöntemiyle 25 Aralık 2017-5 Ocak 2018'de yapıldığını belirten Yeni, şu bilgileri verdi:

"Yapılan araştırmanın sonuçları ise oldukça çarpıcı. Katılımcıların yüzde 93'ünün hastalık hakkında bilgi sahibi olduğunu belirttiği araştırmanın detaylı sonuçları, bilgi düzeyinin yeterli olmadığını kanıtlıyor. Araştırmaya göre, Türkiye'de her 2 kişiden 1'i epilepsinin tedavisi olmadığını düşünürken epilepsi, şizofreni ve kanserden sonra insanların çevresinde olmasından en çok rahatsızlık duyduğu hastalık olarak öne çıkıyor. Araştırma sonuçlarına göre Türkiye'de her 10 kişiden biri, epilepsinin bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirtti. Doğuştan gelen ya da kafa travması ile sonradan oluşabilecek nörolojik bir hastalık olan epilepsi kesinlikle bulaşıcı değildir."

Yeni, araştırmanın, kapsamı gereği Türkiye nüfusunun yüzde 60'ını temsil ettiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Dünyada görülen en yaygın nörolojik hastalıklardan olan epilepsi, beyinde var olan elektriğin aşırı artmasıyla ortaya çıkıyor. Tanı ve tedavisinin mutlaka nörolog hekimlerce gerçekleştirilmesi gereken epilepsi, sanılanın aksine doğru ve etkin tedavi ile birçok epilepsi hastasında yüksek oranda kontrol altına alınabilen bir hastalık ancak araştırma sonuçları hastalıkla ilgili birçok yanlış bilgiye sahip olduğumuzu kanıtlıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 18'i tedavi için dini bilgisi olan kişilerden destek almaya sıcak bakıyor, diğer taraftan epilepsi hastalığını tıbbi olmayan nedenlere bağlayanların oranı da yüzde 8 olarak dikkat çekiyor. Bu rakamlar epilepsi farkındalığında atmamız gereken adımlar olduğunu gösteriyor. Bireylerin psikolojilerinde olumlu etki yaratmak tedavi sürecinde belki destekleyici olabilir ancak tedavi bilimsel yöntemlerle bir nörolog tarafından yönetilmelidir."

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen toplumsal farkındalık projesi "Epilepsi İçin Bak" ile herkesi epilepsiye olan bakış açısını değiştirmeye davet edeceklerini belirten Prof. Dr. Yeni, projenin simgesi mor gözlükleri dağıtarak farkındalık yaratmaya devam edeceklerini ifade etti.