Hacer BOYACIOĞLU

Resmi Gazete’de dün yayınlanarak yürürlüğe giren “Türk Gıda Kodeksi etiketleme yönetmeliği” değişikliklerine göre, artık etil alkol veya alkollü bir içki bir gıdanın üretiminde kullanılmışsa; bunun hem ürünün “birleşenler” bölümünde yer alması gerekecek; hem de içindeki toplam alkol miktarına bakılmaksızın “alkol içerir” ifadesi etikete yazılacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de dün yayınlanarak yürürlüğe giren değişikliklerin önemli bir  bölümü alkol ve domuz içeren ürünleri ilgilendiriyor. Buna göre artık gıdaların üretimi ve hazırlanmasında etil alkol veya alkollü içki kullanılmışsa; etil alkol veya alkollü içkinin adı;  gıdanın bileşenler listesinde yer alacak.

DOMUZ ÜRÜNÜ İÇERİR

Bunun yanı sıra, etikette de alkol uyarısı yer alacak. Herhangi bir şekilde üretiminde etil alkol veya alkollü içki kullanılan bir gıdanın etiketinde; son üründeki alkol miktarına bakılmaksızın “alkol içerir” uyarısı konulacak. Domuzda da, benzeri hassasiyetin gösterilmesi gerekecek. Gıdada bileşen olarak domuzdan elde edilen herhangi bir madde varsa; etikette gıdanın adının yer aldığı yerde “domuz ürünü içerir” uyarısının bulunması gerekecek. Bunun için de, son üründeki domuz ürünü miktarına bakılmayacak.

KADEMELİ GEÇİLECEK

Yapılan değişiklikler için işletmelere de kademeli bir geçiş hakkı getirildi. Buna göre, yönetmelik değişikliklerinin bir kısmı bu yılın sonuna kadar yürürlüğe girerken;  alkolle ilgili etiket düzenlemeleri ise halen faaliyette bulunan firmalar için 2014 yılının sonunda yürürlüğe irecek. Aynı şekilde daha önce piyasaya sürülen ürünler de, 2014 yılı sonuna kadar yeni etiket kurallarına bağlı olmadan piyasada kalabilecek.

Turta ve çöreğe bakanlık ayarı

YÖNETMELİKLE turta ve çöreğin porsiyonla-rına da bakanlık ayarı geldi., Yönetmeliğe eklenen yeni düzenlemelerle, tart ve turtaların porsiyon ağırlığının 65 gram olması öngörülürken, sade ve kruvasanı da içerecek şekilde çörek çeşitlerinin porsiyon büyüklüğü 30 gram olarak belirlendi.